Még mindig zsebre vághatunk 10% fölötti garantált hozamot

2018. szeptember 14. 12:53    
nyomtatás
 
Még mindig lehet 10% körüli garantált hozamot elérni, ha négy éves futamidőre kötünk lakástakarék-pénztári szerződést, havi 20 ezer forint befizetése mellett ugyanis éves 72 ezer forintos állami támogatást kasszírozhatunk be vele. Az ilyen termékek felhasználása viszont korlátozott.

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Egyedi szerződésünk paramétereit a Pénzcentrum kalkulátorával számolhatjuk ki.

A lakástakarék-pénztárak fix hozamú, rendszeres díjas megtakarítási termékek, melyeket a betéti kamaton felül az állami évi befizetésarányos, 30%-os támogatással is megtolt, 72 ezer forintos felső határig. Ez azt jelenti, hogy 20 000 forintos (+150 forint számlavezetési díj) havi befizetéssel tudjuk kihasználni a teljes állami támogatási keretet. Az állami támogatás csak az adott évben befizetett összegre jár, így ha a tőkearányos hozamunkat maximalizálni akarjuk, 4 évre érdemes kötni a lakástakarék-konstrukciót. Futamidő végén fix kamatozású hitelt is igényelhetünk.

Egyedi szerződésünk paramétereit a Pénzcentrum kalkulátorával számolhatjuk ki.

Még mindig zsebre vághatunk 10% fölötti garantált hozamot


Ha hosszabb, például a maximális, 10 éves időtávra kötünk szerződést, tőkearányos hozamunk 4,22-4,77%-ra csökken, ami még mindig jelentősen jobb, mint amit például egy bankbetéttel vagy akár egy lakossági állampapírral (a babakötvényeket nem számítva) elérhetünk.

Még mindig zsebre vághatunk 10% fölötti garantált hozamot


Négyéves megtakarítási idő mellett egyébként 1,2-1,3 millió forintot spórolhatunk össze lakástakarék segítségével, hitellel együtt pedig 2,6-3,2 millió forintos szerződéses összegre tehetünk szert. Ez az összeg megtöbbszörözhető, ha több családtag nevén, egyszerre több szerződést indítunk.

Még mindig zsebre vághatunk 10% fölötti garantált hozamot


A lakástakarékoknak persze több "buktatója" is van:
  • a szerződéskötési költség viszonylag magas; a szerződéses összeg (vagyis betét+hitel+hozam) 1%-a, vagyis egy négyéves szerződésnél 26-32 ezer forint,
  • a felvett összeg kiutalási ideje két hónap, ha ezt meg akarjuk sürgetni, plusz díjakat kell fizetnünk,
  • a lakástakarékban megspórolt pénzt csak lakáscélra (pl. vásárlás, építkezés, felújítás, korszerűsítés) lehet felhasználni, a felhasználást számlával kell bizonyítani, ha mindez pedig nem valósul meg, az állami támogatást bukjuk, ami a költségek miatt gyakran negatív nettó hozamot eredményez.

Egyedi szerződésünk paramétereit a Pénzcentrum kalkulátorával számolhatjuk ki.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

A diszrupció, mint befektetési terep négy dimenzióval leírható (x)

A GDO alappal a magyarok is fektethetnek a diszrupcióba. 
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium