Szuperállampapír ide vagy oda, megállíthatatlanul hasít a készpénz

2019. július 11. 10:32  english version   
nyomtatás
 
Még a nagy lakossági állampapírrohamról szóló június hónapban is nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány a magyar gazdaságban - mutatja az MNB ma közzétett statisztikai mérlege.

A magyar gazdaság készpénzmentesítése is terítéken lesz a Portfolio Banking Tenchology 2019 konferenciáján, érdemes regisztrálni!


Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Június végén 6212,8 milliárd forintnyi készpénz forgott a magyar gazdaságban, ami egy év alatt 9,8%-os növekedésnek felel meg. 2018 vége óta mindössze 1,6%-kal bővült a magyar készpénzállomány, de ez valószínűleg csak a tavalyi decemberi előrehozott bérkifizetések miatti magas bázissal magyarázható.

Szuperállampapír ide vagy oda, megállíthatatlanul hasít a készpénz


Még a nagy lakossági állampapírrohamról szóló június hónapban is 32 milliárd forinttal nőtt a hazai forgalomban lévő készpénz. Igaz, ez nem feltétlenül a háztartások számlájára írható, de a készpénzállomány közel 80%-a az elmúlt évek adatai alapján náluk található.

A háztartásoknál lévő készpénzállomány június végi nagyságáról egyelőre nincs adatunk, ez az MNB várhatóan augusztus 21-én megjelenő előzetes pénzügyi számláiból fog kiderülni.

A készpénzhasználat népszerűségében az alacsony kamatkörnyezt mellett nagy szerepe van annak is, hogy a kormány ragaszkodik a tranzakciós illeték fenntartásához még a bevételek kis részét hozó lakossági tranzakciók esetében is. Bár tervezték a lakossági átutalások illetékének korlátozását (évi 800 forintban) július 1-jétől, ez végül nem valósult meg, csak a 20 ezer forint alatti tranzakciók lettek illetékmentesek január 1-jével.


A magyar gazdaság készpénzmentesítése is terítéken lesz a Portfolio Banking Tenchology 2019 konferenciáján, érdemes regisztrálni!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium