szerző

Raiffeisen: folytatódott az idei év fő trendje

Lencsés Gyula
2019. július 31. 15:25    
nyomtatás
 
Raiffeisen Alapkezelő:

"Az idei év fő trendje - azaz romló makrogazdasági adatok és emiatt a monetáris politika szigorításból enyhítésbe fordulása - júliusban is folytatódott. Sőt ennek egy kvázi csúcspontja érkezik, érkezett el júliusban. Az elmúlt hetek legfontosabb eseménye így kétség kívül az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése volt. A várakozások már elég felfokozottak voltak, a piac már 40% körüli valószínűséggel kamatvágást is árazott, azonban ez végül nem következett be. Verbális eszközök tekintetében azonban megtette az EKB amit tudott. Gyakorlatilag beígérték a szeptemberi kamatcsökkentést, illetve felkerült a térképre az eszközvásárlási program újraindítása is. A gazdasági kilátásokkal kapcsolatban alapvetően borúlátó volt Mario Draghi elnök, ami a piac számára nem jelent mást, mint hogy az EKB magalapozza a monetáris lazítás újraindításának kommunikációját. A sztori egyelőre hiteles, az eurózóna benchmarkját jelentő német 10 éves kötvényhozam rekord mélységbe került a hónap végére, az európai tőzsdék idei csúcsuk közelében, az euró pedig idei mélypontjánál. A monetáris politikai kirakós következő elemét az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve-től kapjuk július utolsó napján (jelen esszé lezárását követően). A várakozások itt kicsit szolidabbak már, a piac jelenleg 0,25% kamatcsökkentést áraz, volt ez már közelebb a 0,50%-hoz is. A Fed nem szokta meglepni a piacokat, a kamatvágás elmaradása nagyon kis valószínűségű, ráadásul súlyos piaci rengéseket okozna, amit a jegybankok mindenáron szeretnek elkerülni. A kérdés inkább az, hogy milyen lesz a jövőre vonatkozó üzenet, illetve mi a terv a Fed mérlegfőösszegének további alakulásával kapcsolatban. A jegybanki csodafegyver egyelőre Amerikában is működik, a 10 éves hozam 2% körül (tavaly novemberben ennél több, mint 1%ponttal magasabban volt), a tőzsdék pedig rekord szinteken.

Raiffeisen: folytatódott az idei év fő trendje


A kép tehát egyelőre rózsás. A kérdés az, hogy a jegybankok tényleg beteljesítik-e az aktuális várakozásokat, ha nem, már az is elég lehet egy eladási hullámhoz, illetve megérkezik-e a jegybanki lazítás hatására a reálgazdasági mutatók javulása, ami egyelőre, különösen Európában, várat magára. Ha a gazdaság recesszióba süllyed, akkor a kamatcsökkentések nem fogják megmenteni a részvénypiacot a jelentős átárazódástól, a profitcsökkenés negatív hatása jóval nagyobb lesz a kamatcsökkenés pozitívumánál.

A hazai piac is hasonló helyzetben van. A kötvénypiacot erőteljesen támogatják a fejlett piaci történések, ráadásul az adósságkezelési stratégia közelmúltbeli változása, ami még inkább előtérbe helyezte a lakossági források bevonását, szintén lefelé nyomja a piaci állampapírok hozamát. Kérdés, hogy az inflációs számok nem mozognak-e tovább felfelé, megingatva az MNB hitelességét, kikényszerítve némi elválást a fejlett piaci folyamatoktól. A hazai részvénypiac teljesítménye némileg alulmarad idén, de továbbra is pozitív.

Allokációnkban továbbra is nagy súlyt adunk az alternatív és pénzpiaci eszközöknek. Mind a kötvény, mind a részvény piacokon jelentős jegybanki stimulus beárazódását látjuk, aminek tényleges bekövetkezését még kockázatok övezik."

Raiffeisen: folytatódott az idei év fő trendje


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium