Előfizetői tartalom

Adóamnesztiát biztosíthat az új állami számla

Portfolio
Új számlát vezetne be az állam, a Stabilitás Megtakarítási Számlára keresztelt konstrukció a tervezet szerint az államadósság devizaarányának csökkentését segítené. A számla lényege, hogy egyszer lehet rá befizetni, méghozzá legalább 5 millió forintot, a pénzt pedig főként magyar állampapírba lehetne kihelyezni. A számla érdekessége, hogy az arra befizetett összeg, függetlenül attól, hogy a tiszta vagy sem, belföldről származó jövedelemnek minősül, és 16%-os adófizetési kötelezettség is keletkezik a hozamok és a mögöttes papírok értékesítésének nyeresége után. Ha viszont a tulajdonos sokáig, legalább 5 évig nem nyúl hozzá a pénzéhez, akkor közterhet nem kell fizetnie. Mindezek alapján azt lehet mondani, hogy a kormány egy speciális adóamnesztia lehetőséget biztosít, kérdés, hogy a végső elfogadásig milyen változások lesznek a konstrukcióban.

A parlamenthez benyújtott egy módosító javaslatot az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága, e szerint bevezetnék a Stabilitás Megtakarítási Számlát (SMSZ), amelyet természetes személyek nyithatnának, legalább 5 millió forint elhelyezésével. Az indoklás szerint a számla bevezetésére azért van szükség, mert az államadósságon belül magas a devizaadósság...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés