Előfizetői tartalom

Mekkora díjjal működnek a hazai befektetési alapok?

Portfolio
A hazai befektetési alapok 2010-ben átlagosan 1,5 százalékos díjjal működtek, legalábbis a PSZÁF által számított TER mutató ezt mutatja. Ez jóval alacsonyabb mint a tavalyi, amikor a szektor átlagosan a kezelt vagyon 1,7 százalékát költötték el kiadásaikra, de magasabb, mint a 2007-2008-as években. Nem meglepő, hogy legolcsóbban a likvid és biztonságos eszközökbe fektető pénzpiaci és kötvényalapok működtek, míg a legnagyobb költségek a részvény- és ingatlanalapokat jellemezték. A mutató viszont nem tartalmazza többek között a sikerdíjat sem, ami jelentősen megnövelné az abszolút hozamú származtatott alapok TER mutatóját is. Egyes alapok között találni olyat, amely egyáltalán nem számol fel alapkezelői díjat, és olyat is, amely akár évi 15 százalékot is engedélyez magának.

A befektetési döntéseink során kiemelt figyelmet fordítunk a különböző lehetőségek várható hozamai, illetve az egyes eszközök kockázatosságának becslésére. A különböző befektetési alapok közti választáskor ugyanakkor általában figyelmen kívül hagyjuk az alapok költségterhelését. Ez persze részben érthető, hiszen amikor az alapok teljesítményét vizsgáljuk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés