A németeknek köszönhetően történelmi rekordjához közelít Magyarország

2019. augusztus 6. 10:45    
nyomtatás
 
Öt hónap alatt majdnem száz bázisponttal csökkentek a magyar államkötvény hozamok, és így a korábbi mélypontok felé közelednek. A hozamesés alapján elsőre azt gondolhatnánk, hogy Magyarország megítélése javult fokozatosan, azonban sokkal inkább nemzetközi tényezőkkel magyarázható a piaci mozgás, hiszen a nyugat-európai hozamok is mélyponton vannak. A világ nagy jegybankjainak lépéseit elnézve pedig ez várhatóan nem is fog változni, így akár a magyar kötvények is rekordot dönthetnek.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Júliusban is folytatódott a diadalmenet


Gyakorlatilag az eredetileg tervezett összegben adott el állampapírokat júliusban az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - derül ki a Portfolio szokásos havi összesítéséből. A kedvező forrásbevonás elsősorban az öt- és tízéves papíroknak volt köszönhető, a hároméves aukciók viszont meglepően gyengén sikerültek.

A múlt hónapban 313,3 milliárd forint értékben hirdetett meg állampapírokat az aukciókon az adósságkezelő, ennél mindössze kétmilliárddal volt több az eladott mennyiség. Az elmúlt hónapokhoz képest most is a 3 hónapos diszkont kincstárjegyekből hirdetett meg a legtöbbet az ÁKK. Szintén régóta látszik, hogy az ÁKK nem akar mindenáron a tervezettnél többet eladni a nulla százalékos rövid papírból, most is a két és félszeres túljegyzés ellenére tartotta magát a tervekhez. Hasonló volt a helyzet az egyéves dkj esetében, a 120 milliárd feletti kereslet mellett is csak a tervezett 40 milliárd forintot fogadtak el.

A kötvények esetében felemás volt a júliusi értékesítés: egy gyenge aukciónak köszönhetően a hároméves papírok kifejezetten gyengén teljesítettek, a tervhez képest 20 milliárdos mínuszt hoztak össze az aukciókon. Ezt azonban kompenzálta az öt- és tízéves papírok vártnál erősebb eladása.

Tovább szakadtak a hozamok


Júliusban is folytatódott a magyar referenciahozamok intenzív csökkenése, ami csak áprilisban torpant meg átmenetileg. Az aukciós hozamok esetében azonban felemás volt a kép, a rövid futamidő minimális csökkenése mellett a kötvényeket drágábban tudtuk értékesíteni.

A referenciahozamok különösen a kötvények esetében estek érezhetően, az öt- és tízéves papírok esetében több mint 30 bázispont volt a csökkenés. Ezzel öt hónap alatt már 80-90 bázisponttal zuhantak a jegyzések.

A németeknek köszönhetően történelmi rekordjához közelít Magyarország


Alapesetben egy ilyen hozamesés után azt mondanánk, hogy a befektetők szeretik a magyar kötvényeket. Most azonban hasonló folyamatokat látunk a nemzetközi piacon is, a régióban például a lengyel tízéves hozam is 31 bázisponttal esett vissza júliusban, a cseh hozam pedig még ennél is nagyobbat, több mint 40 bázispontot esett. Március óta a lengyel hozam a magyarhoz hasonló 85 bázispontos esést mutatott, akárcsak a cseh, mely már 1 százalék közelében van.

A németeknek köszönhetően történelmi rekordjához közelít Magyarország


Nem csak a régióban, hanem Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, az utóbbi napokban a német tízéves hozam mínusz 0,5 százalék közelébe esett, ami új történelmi mélypontot jelent.

Vagyis nem csak a magyar hozamok szakadtak be az utóbbi hónapokban, ebből látszik, hogy nemzetközi folyamatok vannak mögötte.


Ennek a nemzetközi folyamatnak a hajtóereje pedig az, hogy a nagy nemzetközi jegybankok megint a lazítás felé mozdultak el. A Fed a múlt héten tíz év után csökkentett kamatot, és a gyenge makrogazdasági adatok miatt a várakozások szerint az EKB is hasonlóan tesz majd szeptemberben. Ezek a kamatcsökkentési várakozások pedig fűtik az állampapírpiacot.

Finanszírozási szempontból egyébként kényelmes helyzetben van az adósságkezelő, ami látszik az elfogadott ajánlatok mennyiségéből is. A nyáron a Magyar Állampapír Plusz sikere pedig még kedvezőbbé tette a képet, vélhetően a 800 milliárdos tervezett lakossági növekedés miatt sem kell aggódni.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium