Jól mehetnek idén a feltörekvő piacok, csak Magyarország lóg ki, de nagyon

2019. május 9. 13:26    
nyomtatás
 
Egyszerre több tényező is támogathatja idén a feltörekvő kötvénypiacokat, Magyarországon azonban kiemelkedően negatív jelenleg a reálkamat - hangzott el a Fidelity csütörtöki befektetői klubján. A cég londoni portfóliómenedzsere szerint jelentős a kockázata, hogy az MNB túl sokáig vár ki, és utána nehéz lesz korrigálni a hibát.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

A világgazdaság helyzete jelenleg éppen ideális a feltörekvő piaci kötvények szempontjából - kezdte előadását Hübler Márton, a Fidelity International londoni portfóliómenedzsere, aki feltörekvő kötvényeket kezel. Szerinte két fontos fundamentális tényező hajthatja az emelkedést: egyrészt a Fed várhatóan óvatos marad, nem emel kamatot a következő hónapokban, másrészt Kínában további gazdaságélénkítés jöhet. Ugyanakkor az értékeltséggel érdemes továbbra is óvatosan bánni, a piacok várhatóan "nem fognak megállás nélkül emelkedni". Európában a gazdaság további lassulása hordoz kockázatot a kötvénypiac szempontjából, globálisan pedig fontos szerepük lesz a politikai döntéseknek, választásoknak. Példaként említette az októberi argentin választást, ahol továbbra is jó esély van Macri elnök győzelmére, de nő a kockázata annak, hogy Christina Kircher korábbi államfő tér vissza.

A makrogazdasági kilátások kapcsán Hübler Márton kiemelte: továbbra is a gazdaság lassulására számítanak, de nem várnak recessziót. Európában viszont a beszerzési menedzserindexek esése továbbra is kockázatokat hordoz ebből a szempontból.

Tavaly a feltörekvő jegybankok jelentős része kamatot emelt, ennek köszönhetően most lehet mozgásterük a vágásokra, hiszen közben az infláció alacsony és a Fed is megtorpant - hangzott el a befektetői rendezvényen.

A reálkamatok sok piacon kifejezetten vonzók lehetnek, kivéve Kelet-Közép-Európában. Magyarország pedig még a régióból is kilóg a negatív reálkamattal.


A nemzetközi befektetők jelentős részéhez hasonlóan most mi is alulsúlyozzuk a magyar forintkötvényeket - mondta Hübler Márton. Szerinte a devizakötvényeknél is hasonló a kép, Magyarország és Lengyelország ma a "kedvenc alulsúlyozások" a feltörekvő piacokon. A kereslet elsősorban a hazai bankoktól és a befektetésre ajánlott kategóriába fektetőktől jön ma, de ez érthető is az alacsony spreadek és a potenciális kockázatok miatt.

Közben a statisztika azt mutatja, hogy a tavalyi emelkedés után folyamatosan stagnál a külföldiek forintkötvény-állománya, vagyis nem látszik, hogy menekülne a külföldi tőke. A Fidelity portfóliómenedzsere szerint ez részben annak köszönhető, hogy a piac növekedésével azoknak is venniük kell valamennyit, akik alulsúlyozzák a magyar papírokat, hogy ne legyen még nagyobb az alulsúlyozásuk. Emellett az utóbbi hónapokban már látszott egy kis hozamemelkedés, ami néhány befektető szemében vonzóvá tehette a magyar papírokat.

Mi azt gondoljuk, hogy komoly az esélye annak, hogy az MNB túl sokáig vár ki a szigorítással. Ha az infláció "szintet lép", akkor onnan nehéz lesz visszakormányozni 2-3 százalék környékére - mondta Hübler Márton. A szakember kiemelte: politikailag a jegybank és a kormány számára vonzó lehet az alacsony kamat és erőteljes növekedés párosa, azonban a befektetők reálhozamot várnak el, attól tartanak, hogy ha nem lép időben a jegybank, akkor az a forint gyengülését hozhatja.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium