Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint

2019. augusztus 5. 16:44    
nyomtatás
 
A ma hajnali kínai jüan-leértékelés a részvénypiac mellett jókora devizapiaci mozgásokat is kiváltott világszerte: a dollár nagyot esett a vezető devizákkal, főleg az euróval szemben. Erre pedig reggel még minimálisan a forint is gyengült, de azóta szárnyra kapott, egyedül a régiós devizák között.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

A Reuters több, döntésre rálátó forrása szerint úgy történt a ma hajnali kínai jüan-leértékelés, hogy a jegybank egyszerűen félrenézett, és hagyta, hogy ez megtörténjen, főleg, azután, hogy a piaci szereplők egy része már egy éve azt találgatta, hogy mikor engedi a jüan/dollár árfolyamot a kerek 7-es szint fölé a jegybank. Ezt most megengedte, és ezzel a piaci feszültség egy részét is "levezette".

2019.08.05 08:55 Rekordszintre gyengült a jüan

2019.08.05 14:17 Kína új frontot nyitott a kereskedelmi háborúban

A leértékelés a gyakorlatban úgy történt, hogy a hajnali napi középárfolyamot már eleve a 7-eshez közeli szinten állapította meg, a piaci erők pedig "értettek a szóból" és gyengítették a jüant, a jegybank pedig nem kezdett el jüanvédő intervenciókat végrehajtani. A Reuters forrásai szerint a kínai jegybank úgy gondolja: Donald Trump múlt heti váratlan lépése volt a kiváltó tényező a mostani jüangyengítésben, mert ők maguktól nem akarták a leértékelést. Mint ismeretes: Trump múlt héten felrúgta a törékeny kereskedelmi "tűzszünet" azzal, hogy bejelentette: szeptember 1-től további 300 milliárd dollárnyi kínai importtermékre is kiveti a 10%-os vámot. A kínai jegybank egyébként azt is gondolja, hogy ők nem folytatnak leértékelésen keresztüli gazdaságélénkítő politikát, noha Trump ezzel vádolja őket és ezért a Fed-et is "leértékelési háborúba" küldte.

2019.08.05 16:34 Trump háborúba küldi a Fedet

A jüan leértékelése az amerikai cégek kínai export- és így árbevételi kilátásait rontja, a kínai cégek importlehetőségeit drágítja és közben rávilágít arra, hogy tartós a szembenállás a két nagyhatalom között, és ezekkel függ össze, hogy mind a kínai, mind az amerikai részvényindexek jelentős eséssel reagáltak a jegybanki "félrenézésre". Ez pedig általános kockázatkerülő üzemmódot alakított ki ma a piacokon, amely mellett a dollár felől a jelek szerint az euróba áramlanak a források (ebben az is benne lehet, hogy a kínaiak a befektetéseiket az amerikai felől európai eszközökbe rakják át). Az euró hajnal óta folyamatosan erősödik a dollárral szemben: 1,1110-ről mostanra 1,12-ig kapaszkodott az árfolyam.

Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint


A dollár a fonttal, a jennel és a svájci frankkal szemben is esett és a kockázatkerülés alapesetben nem tesz jót a feltörekvő piaci devizáknak sem. A forint reggel minimálisan gyengült még az euróval szemben 327,5-ről 327,6-ig, aztán oldalazott, délután fél 2 óta viszont folyamatosan erősödik és már 326,2-nél jár. Ezzel az erősödéssel a forint teljesen kilóg a régiós devizák közül.

Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint


Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint


A forint erősödése és a dollár gyengülése együtt jókora mozgást váltott ki a dollár/forint árfolyamban, amely kora reggel még 294,5-nél járt, most viszont már 291,4-nél mozog. Ezzel kéthetes csúcsra ugrott a forint.

Kínai leértékelés: kilóg a régióból a forint


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium