Megfejtették a svájci frank rejtélyes gyengülését

2018. április 13. 10:06    
nyomtatás
 
Rég látott mélypontjára esett a svájci frank az euró ellenében, ami elsőre azt sugallja, hogy valami gond van a klasszikus menedékeszköznek tekintett fizetőeszközzel.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Egy újabb jelentős gyengülési hullámnak köszönhetően rég látott szintekre gyengült a svájci frank az euró ellenében. A jegyzések az 1,1870-es szint felett járnak, amire legutóbb 3 éve, 2015 márciusában volt példa, még a frank küszöb feladása idején.

Az elmúlt hetekben bő 3 százalékot veszített értékéből az alpesi deviza. Ez azért is érdekes, mert a kereskedelmi háború, a geopolitikai feszültségek miatt a nemzetközi befektetői környezet igencsak borongós volt, és egy ilyen időben a svájci frank hagyományosan menedékeszközként viselkedik és felértékelődéssel reagál.

Megfejtették a svájci frank rejtélyes gyengülését


Megfejtették a svájci frank rejtélyes gyengülését


Közben viszont a másik biztonságos eszköz, a japán jen tartotta erejét. Ez arra utal, hogy megváltozott az alpesi deviza megítélése. Az alábbi ábra kiválóan mutatja a két korábbi menedékeszköz széttartását:
A Bloombergnek nyilatkozó devizapiaci szakértők szerint a frank az Oroszország elleni szankcióknak issza meg a levét. A svájci frank erejét ugyanis lényegesen befolyásolják az országba áramló tranzakciók, és a szankciók miatt az orosz üzletembereknek likvid forrásokra van szükségük, emiatt nem viszik Svájcba a pénzüket. Ez pedig megváltoztatta az eddigi devizapiaci összefüggéseket.

Más svájci eszközosztályokban is érződik az Oroszország elleni szankciók hatása: a kétéves svájci államkötvény hozama egy hónapja nem látott magasságba emelkedett, miközben a német állampapírok hozama csökkent ez idő alatt.

A svájci frank árfolyamát lényegesen befolyásolják az orosz szankciók. Egy ilyen kicsi és nyitott gazdaság számára a geopolitikai feszültség kifejezetten kockázatos
- érzékeltette a helyzetet Peter Rosenstreich, a Swissquote Bank vezető piaci stratégája.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium