Szárnyal a dollár, egyre jobban fáj ez a forintnak

2018. május 8. 16:18    
nyomtatás
 
Ma is látványosan folytatódik a két hete elindult masszív dollárerősödési trend, amiben szerepe van a Fed-elnök ma reggeli piaci üzeneteinek is. A piac idénre még 2-3 további kamatemelést áraz, így a zöldhasú erősödése aláássa a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint vonzerejét is. A magyar fizetőeszköz vele és az euróval szemben is idei mélypontjára, vagy annak közvetlen közelébe bukott.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Reggel óta csaknem folyamatos a dollár erősödése az euróval szemben 1,1930-ról 1,1840-ig, így idei csúcsára erősödött és mivel ennek a devizapárnak a legnagyobb a súlya a dollárindexben, így utóbbi is már 93 felett jár.

Szárnyal a dollár, egyre jobban fáj ez a forintnak


Szárnyal a dollár, egyre jobban fáj ez a forintnak


Jerome Powell Fed-elnök egy reggeli beszédében azt mondta, hogy nem kell félni a folyamatos kamatemelésektől, mert azokat igyekszik jól kommunikálni a Fed, és a globális tőkeáramlásokat sem torzították érdemben az eddigi lépések, igaz azt is megjegyezte, hogy meglátása szerint

néhány befektető és intézmény még mindig nem készült fel a közelgő kamatemelések hatásaira.

Ezekből a jelekből azt szűrhette le a piac, hogy a Fed igenis további sorozatos kamatemelésre készül, így az idei kamatpiaci árazások is már azt tükrözik, hogy az idei egy ilyen lépés után (amivel 150-175 bázispontra nőtt a ráta), még 2-3 további 25 bázispontos lépés is jöhet. Ez pedig táplálja a dollár erejét, részben a korábban nyitott és nagyon magasra futott dollár short pozíciók leépítésének hatására.

A dollárt az is erősíti, hogy az utóbbi hetek európai konjunktúra-mutatói erőteljes lefordulást mutatnak, miközben az amerikai adócsökkentési csomag mellett az amerikai gazdaság a jelek szerint továbbra is intenzív növekedést produkálhat, a munkaerőpiac egyre feszesebb (18 éves mélyponton a munkanélküliségi ráta), az infláció pedig az éledezés jeleit mutatja.

Ezek mellett a JPMorgan vezérigazgatója ma azt jelentette ki, hogy a 10 éves amerikai állampapír hozam a gyors gazdasági növekedés és a lendületes Fed-emelések miatt könnyen akár a 4%-os határt is megütheti. Pár napja érte el a 4 éves csúcsot jelentő 3%-os határt, ahonnan aztán kicsit visszasüllyedt, ma 2,98% körül jár a kiemelten figyelt hozam. A tovább emelkedő kötvényhozamok rontják a részvénypiacok értékeltségét, így ma a vezető fejlett piaci részvényindexeknél is az elbizonytalanodás jelei látszanak.

Szárnyal a dollár, egyre jobban fáj ez a forintnak


A dollár folytatódó erősödése és az alacsonyan maradónak ígért magyar jegybanki alapkamat együtt rontja a forint megítélését, vonzerejét is, így nem véletlen a forint gyengélkedése. Az euróval szemben ma átmenetileg 315 felett is járt újra, csaknem új idei mélyponton.

Szárnyal a dollár, egyre jobban fáj ez a forintnak


Egyébként ha technikai elemzési szemmel nézzük, azt látjuk, hogy az EUR/HUF a múlt heti mozgással a berajzolt csökkenő trendvonal fölé "szúrt", ma pedig felfelé elrugaszkodott arról, azaz ez további forintgyengülés irányába mutat. Ha a 315,5-ös ellenállást meggyőzően át tudná törni felfelé az árfolyam, akkor a 318-as következő erősebb ellenállás kerülhetne a fókuszba.

Szárnyal a dollár, egyre jobban fáj ez a forintnak


A forint mellett a lengyel zloty kissé nagyobb gyengülést mutat, és valamelyest a cseh korona is megérezte a romló külső környezetet. A korábban nagy kilengések mellett gyengülő többi régiós devizánál most nem látszanak markáns mozgások.

Szárnyal a dollár, egyre jobban fáj ez a forintnak


A dollár menetelése és a forint gyengülése együtt már 266 körüli dollár/forint árfolyamot eredményez, amire tavaly december közepe óta nem volt példa. Ez is szerepet játszik az itthoni üzemanyagárak drágulásában és a kilátások sem kedvezőek:

2018.05.08 11:51 Újra eljöhet a magyar autósok rémálma, a 400 forint feletti benzinár

Szárnyal a dollár, egyre jobban fáj ez a forintnak


Címlapkép forrása: Toshifumi KITAMURA / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium