Fidesz kétharmad ide vagy oda, Magyarország igazi menedékországgá válhat

2018. április 16. 10:04  english version   
nyomtatás
 
A populizmus ellenére óriási különbség van Lengyelország és Magyarország, illetve a másik oldalon Törökország és Oroszország politikai kockázatai között, és ez a kötvényhozamok közelmúltban látott elmozdulásában is kiütközik - hívja fel a figyelmet a Bloomberg cikke. A magyar és a lengyel állampapírok különösen vonzóvá válhatnak a geopolitikai feszültségek fokozódásával, hiszen bár nincsenek kitéve olyan nagy politikai kockázatoknak, mégis érdemi hozamot biztosítanak a befektetőknek az alacsony eurózónás hozamkörnyezethez képest.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

A nyugati országok és Oroszország utóbbi hetekben kiéleződött konfliktusa, illetve a szíriai háborús helyzet nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt időszakban az orosz és a török állampapír-hozamokban is érdemi emelkedést láthattunk (a törököknél erre rátesznek a piaci szereplők meglátása szerint túl laza monetáris politika körüli aggodalmak is).

Fidesz kétharmad ide vagy oda, Magyarország igazi menedékországgá válhat


A növekvő geopolitikai kockázatok miatt a befektetők alternatív lehetőségek után kutatnak, a régión belül pedig Lengyelország és Magyarország tűnik ideális választásnak. Két okból is: az államkötvények hozamában nyoma sincs ezeknek a politikai feszültségeknek, annak ellenére, hogy mindkét országnak feszült a viszonya az Európai Unióval, az eurózónához képest viszont magasabb hozamokra lehet szert tenni.

Fidesz kétharmad ide vagy oda, Magyarország igazi menedékországgá válhat


Az Oroszországot és Törökországot övező bizonytalanság relatíve biztonságosabbá teszi a kelet-közép-európai országokat, ami a befektetők részéről további eszközátcsoportosításokat eredményezhet a jövőben, főleg, ha az Európai Központi Bank nem lesz agresszívebb a monetáris politikai szigorításban, mint ahogy arra most a piaci szereplők számítanak.

- nyilatkozott a Bloombergnek Esther Law, Európa legnagyobb alapkezelőjének, az Amundinak a feltörekvő kötvénypiaci szakértője.

A cikk hozzáteszi, hogy a lengyel kormány látszólag az EU-val való konfliktus rendezésére törekszik, ami tovább mérsékli a politikai kockázatokat, még vonzóbbá téve a helyi eszközöket. Magyarország kapcsán a fő kockázatot a Fidesz kéthamrados győzelme után a jogállamisági helyzet további romlása jelenti, ez azonban eltörpül az orosz és török állapotokkal szemben: egészen addig, amíg megmarad a költségvetési fegyelem és folytatódik a dinamikus növekedés, a magyar állampapírok is a fokozódó geopolitikai kockázatok nyertesei lehetnek.

Határozottan arra számítunk, hogy a jövőben folytatódhat a török és orosz eszközökből biztonságosabb országokba való menekülés, aminek a kelet-közép-európai országok mellett néhány latin-amerikai ország lehet a nagy nyertese.

- fogalmazott Simon Quijano-Evans, a közel 300 milliárd dollárnyi befektetést kezelő Legal & General Investment Management feltörekvő piaci stratégája.(Címlapkép forrása: MTI/EPA/Domenic Aquilina)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Tematikus cikk

Az újgenerációs iroda válhat az új béren kívüli juttatássá (x)

Ez a budapesti irodaház még Önnel is megszeretteti az irodai munkát. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium