Hosszú szenvedés után megmenekülhet Európa - Keletről érkezik a segítség

2019. április 17. 18:00    
nyomtatás
 
Hónapok óta tartó gyengélkedést követően hamarosan magára találhat az euróövezeti gazdaság, miután a kínai döntéshozók idén jelentős gazdaságélénkítésbe kezdtek - vélik a Nordea elemzői. A fordulat 1-2 hónapon belül következhet modelljük alapján, ami az eurót is erősödő pályára állíthatja a dollárral szemben.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Nagyon rossz éve volt tavaly az euróövezeti gazdaságnak. A tavalyi utolsó negyedévben mindössze 0,2%-kal bővült az övezeti GDP, ezzel pedig az éves növekedési ütem ötéves mélypontra lassult. A helyzetet tovább rontotta, hogy az idén beérkező makrogazdasági adatok és konjunktúra indikátorok további gyengélkedést jeleztek. A jéghegy csúcsa a márciusi német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) adat volt, ami közel hétéves mélypontra, masszívan a visszaesést jelző tartományba bukott.

Hosszú szenvedés után megmenekülhet Európa - Keletről érkezik a segítség


A kedvezőtlen külső környezet által előidézett jelentős lassulás talán Németországot viselte meg a leginkább, emiatt a német kormány épp ma rontotta tovább idei évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését.

2019.04.17 14:00 Itt a beismerés, nagy bajba került Németország - 2013 óta az idei lehet a legrosszabb éve

Nem kizárt azonban, hogy a mélyponton már túl van a kontinens (és Németország) gazdasága, legalábbis ennek lehetőségére hívják fel a figyelmet a Nordea Bank szakértői heti elemzésükben. Állításukat arra alapozzák, hogy miután a kínai gazdaság tavaly év végére nagyon nehéz helyzetbe került, a helyi döntéshozók jelentős gazdaságélénkítésbe fogtak, ami kezdi éreztetni hatását.

A következő ábra azt mutatja, hogy a kínai hatóságok beavatkozása miatt az ázsiai pénzügyi kondíciók alakulását nyomon követő (sötétkék vonal) proxy index (amiben Japán nincs benne, így nagy részét Kína teszi ki) értéke idén hirtelen emelkedni kezdett, vagyis a tavalyi szigorodás után 2019-ben lazulni kezdtek a pénzügyi kondíciók. A múltbéli tapasztalatok alapján ez pár hónapos késleltetéssel a világ vezető gazdaságainak feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexeiből képzett mutató (világoskék vonal) emelkedését valószínűsíti, vagyis a közeljövőben elkezdhetnek javulni a globális feldolgozóipari kilátások.

Hosszú szenvedés után megmenekülhet Európa - Keletről érkezik a segítség


Mivel a gazdaság nyitottsága miatt az elmúlt évben az EU-t viselte meg leginkább Kína gyengélkedése, jó okunk van feltételezni, hogy az ázsiai pénzügyi kondíciók lazulásával (és ezzel összefüggésben a kínai gazdaság stabilizálódásával) párhuzamosan elkezdhetnek javulni az európai gazdasági kilátások. A hatást tovább erősítheti az amerikai pénzügyi kondíciók lazulása, miután a Federal Reserve döntéshozói idén látványosan sokkal óvatosabbak lettek a további lehetséges kamatemelésekkel kapcsolatban (az FOMC-tagok márciusi előrejelzésében már egyetlen kamatemelés sem szerepel idénre vonatkozóan, ami kettővel kevesebb, mint amit tavaly decemberben vártak).

Mindezek hatására a Nordea elemzői arra számítanak, hogy az euró is erőre kaphat és a következő hónapokban felértékelődhet az amerikai dollárral szemben. Erre is van egy ábrájuk, ami szintén az ázsiai pénzügy kondíciók alakulását (sötétkék vonal) veti össze az euró-dollár kurzus éves százalékos változásával (világoskék vonal). Bár az együttmozgás nem olyan szoros, a fő irány azért többnyire stimmel.

Hosszú szenvedés után megmenekülhet Európa - Keletről érkezik a segítség
Klikk a képre!


A szakértők elemzésükben hozzáteszik, hogy nem feltétlenül áprilisban várják az euróövezeti beszerzésimenedzser-indexek felpattanását, modelljük szerint a következő 1-2 hónapban jöhet a fordulat. (Legalábbis, ha szabad hinni a múltbéli adatoknak).

Holnap reggel jönnek az áprilisi euróövezeti bmi-adatok, amelyek a fentiek fényében különösen izgalmasnak ígérkeznek.
(Címlapkép: Daniel Roland / Afp)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium