Még a vállalatok adósságát is megvenné az EKB?

2014. október 21. 11:37    
nyomtatás
 
Az Európai Központi Bank decemberben arról dönthet, hogy vállalati kötvényeket is vásárol majd az eszközvásárlási programjának keretében - jelentette a Reuters anonim jegybanki forrásokra hivatkozva. Az EKB hétfőn kezdett fedezett kötvényeket vásárolni a francia piacon, de ezen hírek szerint a kockázatosabb eszközöktől sem ódzkodna a jegybank, hogy segítsen az eurózóna helyzetén. Az EKB döntéseire rálátó források szerint már 2015 első negyedévében belekezdhetnének ebbe az újabb akcióba. Az EKB a hírek megjelenését követően tagadta, hogy ilyen döntés született volna.


Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Az Európai Központi Banknál azon gondolkoznak, hogy a vállalati kötvényekre is kiterjesszék az eszközvásárlási programjukat. A Reuters által idézett belső források szerint már egy ideje foglalkoznak ezzel az eshetőséggel, decemberben pedig akár meg is születhet a bejelentés, mely szerint a vállalati kötvények másodpiacán is vásárlásokba kezdene 2015 első negyedévétől a jegybank.

"Óriási a nyomás a jegybankon, hogy elmenjen ebbe az irányba" - idézte a Reuters az egyik belső jegybanki forrását. Az Európai Központi Bank jelenlegi eszközvásárlási programjának keretében fedezett kötvényeket és eszközfedezetű értékpapírokat tervez vásárolni az EU-18 piacain (Görögország és Ciprus sem kivétel ebben), ugyanakkor a piac szereplői ezt jól láthatóan nem tartják kielégítő válasznak a jelenlegi helyzetben.

Az eurózónás infláció 0,3 százalékon áll a legfrissebb adatok szerint, míg az inflációs várakozások széles körben süllyednek. A gazdasági kereslet ráadásul annyira gyenge, hogy az IMF szerint komoly esély van rá, hogy újabb recesszió köszönt be a régióban.

Az EKB most hétfőtől fogva fedezett kötvényeket kezdett vásárolni - először a francia piacon -, pont az ígéreteinek megfelelően. A fedezett kötvények mögött általában olyan eszközök állnak (például jelzáloghitelek), amik a kibocsájtó csődje esetén is fedezni képesek a konstrukcióban foglalt kifizetéseket. A vállalati kötvények vásárlása tehát ennél egy lényegesen kockázatosabb tevékenység volna a jegybank részéről.

Az EKB szóvivője úgy fogalmazott a Reutersnek, hogy a jegybank döntéshozói nem hoztak ilyenről döntést. Az euró enyhén gyengült a dollárral szemben a hírekre.

Kapcsolódó cikkek:

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium