Mi történt a mai rendkívüli aukción?

2014. október 21. 13:56    
nyomtatás
 
Túlságosan alacsonyra süllyedhetett a hozamszint, ami már visszafogja a vételi hajlandóságot - értett egyet két, általunk megkérdezett, névtelenséget kérő állampapírpiaci szakértő abban, hogy mi lehetett az egyik fontos technikai ok a mai 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukción történt gyenge kereslet hátterében.

2014.10.21 11:47 Rendkívüli dolog történt a magyar kincstárjegy aukcióján!


Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Az egyikük arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy a meglepően gyenge kereslet (és az ÁKK által a meghirdetett felére vágott elfogadott mennyiség) nem riasztotta meg a kötvénypiacot, sőt a délelőtt óta javuló külpiaci hangulattal párhuzamosan 2-3 bázispontos hozamcsökkenés is kialakult egyes lejáratokon. Délután háromnegyed 2 tájban a 3 éves referenciapapír hozamának indikatív jegyzései 2,84-2,92% körül, az 5 évesé 3,43-3,50% körül, míg a 10 évesé 4,04-4,10% körül járnak.

Mi történt a mai rendkívüli aukción?


A gyenge kereslet mögötti technikai okok között az alacsony hozamszint mellett az egyik szereplő arra is emlékeztetett, hogy bankrendszeri likviditási okok is meghúzódhattak: a negyedéves áfa-fizetés, illetve a kéthetes MNB-betétből kiszoruló pénzek "elapadása" is mérsékelhette a befektetendő pénz állományát (az ilyen, kiszoruló pénzek az utóbbi időben fokozatosan megtalálták már a helyüket). Az egyik szakértő szerint a rendkívül alacsony rövid futamidejű hozamkörnyezet év végéig várhatóan fennmaradhat (az Államadósság Kezelő Központ addig az igényeknél kevesebb - rövid - állampapírt bocsát ki, hogy apassza december végéig az állam likvid pénzállományát, és így leszorítsa az adósságrátát), és z alapkamattól tartósan és lényegesen alacsonyabb hozamkörnyezet már megremegtethette egyes befektetők kezét.

Ehhez a "megremegéshez" a minapi amerikai kitiltási botrány megítélése szerint (még) nem nagyon járulhatott hozzá, hiszen a kötvénypiacon nyugalom van és vannak vevők, csökkentek a hozamok. Azt is hozzátette azonban, hogy személyes véleménye szerint a kitiltási ügy idővel eszkalálódhat is az állampapírpiacon, tekintettel arra, hogy nagy amerikai szereplők birtokolnak jelentős magyar állampapír állományt. Megfogalmazása szerint a kormány ingoványos területre tévedt és egyelőre a piaci szereplők sem tudják, hogy az ügy milyen piaci hatásokkal járhat. A piacon egyébként az említett szakértő nem hallott arról, hogy aktív gondolkodás lenne a kitiltás esetleges magyar állampapírpiaci következményeiről, éppen emiatt óva intett attól, hogy bárki is "farkast kiáltson".

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium