Óriási tőkekivonást szenvedtek el a héten a feltörekvő piacok

2014. december 20. 19:24    
nyomtatás
 
Idén február eleje óta a legnagyobb, 1,966 milliárd dolláros tőkekivonás következett be a feltörekvő piaci kötvényalapokból a szerdán zárult egy hét során, ami jórészt az orosz rubel mélyrepülése által keltett tovagyűrűző piaci hatásokkal függ össze - derül ki az EPFR adataiból.

Kereskedés Unicredit-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Az Unicredit összegzése szerint a friss adat csaknem kétszer akkora, mint a megelőző heti tőkekivonás, így a tendencia igencsak meglátszik a tőkeáramlások négyhetes mozgóátlagán is. Tavasz óta nem volt ilyen intenzív ez a négyhetes mozgóátlag szerinti tőkekivonás a feltörekvő alapokból, amellyel egyébként már az egész idei évet tekintve nettó tőkekivonásról beszélhetünk (688 millió dollár).

Amint az alábbi ábrán láthatjuk: leginkább a kemény devizában denominált alapokból mutatkozott az utóbbi hetekben intenzív tőkekivonás (a legutóbbi héten 1,016 milliárd dollár), de sorozatban ez volt a hetedik egymást követő hét, amikor a helyi devizában denominált alapokból is nettó tőkekiáramlás következett be (984 millió dollár). A vegyes denominációjú alapokba egyébként még most is kis tőkebeáramlás mutatkozott (34 millió dollár).

Óriási tőkekivonást szenvedtek el a héten a feltörekvő piacok


Érdemes egyébként megjegyezni, hogy a helyi devizában denominált alapokból idén összesen már nettó 8,7 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki, és az Unicredit összegző anyaga szerint a legfrissebb tőkekivonási adatok az orosz rubel mélyrepülésével és az általa a kelet-közép-európai piacokon kiváltott tőkekiáramlással függött össze leginkább. Ez egyébként a magyar piacot úgy tűnik, hogy megkímélte, hiszen az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint továbbra is csaknem 5000 milliárd forinton ragadt a külföldiek forintalapú állampapír állománya.

Amennyiben hosszabb távú tendenciákat vizsgálunk, azt látjuk, hogy a feltörekvő piacokon a helyi devizában denominált alapokban az év nagy részében nem volt érdemi nettő tőkeállomány-változás. A kemény devizás alapokba tavasszal volt némi nettó beáramlás, de a vegyes alapokba még azt követően is érkezett némi tőke. Ahogy az első ábrán láthattuk, az utóbbi két hét sikeredett csúnyára, ami már a 2006 vége óta látható kumulált tőkeáramlási adatokon is meglátszik.

Óriási tőkekivonást szenvedtek el a héten a feltörekvő piacok

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium