Soha nem volt még ilyen drága a magyaroknak a horvát nyaralás - Rendkívüli intézkedést jelentettek be

2018. május 14. 11:47    
nyomtatás
 
  • A nyaralószezonhoz közeledve a nagy kereslet miatt erősödik a horvát kuna, ami rossz hír a nyaralóknak, illetve az ágazat helyi szereplőinek is.
  • A jegybank a múlt héten devizapiaci intervencióval igyekezett gyengíteni az árfolyamot.
  • Az Erste elemzése szerint a következő hetekben a jegybanki intézkedések ellenére tovább erősödhet kuna, ami a nyaralni készülő magyaroknak különösen rossz hír, hiszen nem volt még ilyen drága a kuna, leszámítva néhány napot 2012 januárjában.


Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Minden évben a nyári csúcsszezon idején külföldi turisták milliói özönlik el Horvátországot, ráadásul évről évre nő a népszerűsége. 2017-ben például összesen 18,5 millió turista látogatott az országba, hogy közel 102 millió éjszakát töltsön el ott, ami 12%-os növekedést jelentett 2016-hoz képest. Mivel egyre népszerűbb nyaralóhellyé válik Horvátország, a helyi valuta iránti kereslet is folyamatosan nő a tavasz végi, illetve a nyári időszakban. Az euró-horvát kuna árfolyamában első ránézésre is felfedezhető ez a szezonalitás.

Soha nem volt még ilyen drága a magyaroknak a horvát nyaralás - Rendkívüli intézkedést jelentettek be


Múlt héten annyira elkezdték venni a kunát a nyaralni készülők (illetve az euróbevezetési bejelentés miatt az erősödésre spekuláló devizapiaci szereplők), hogy a horvát jegybank a folyamat lassítása érdekében 320 millió eurót vásárolt kuna ellenében. A kunagyengítő lépésre nyilván azért volt erre szükség, mert az intézmény szeretné elkerülni az árfolyam túlzott erősödését, hiszen az negatívan érinti a turizmust.

Az Erste Bank mai elemzése szerint további (mérsékelt) felértékelődés várható a nyári csúcsszezon közeledtével, mielőtt véget érne a szezonális hatás, és megfordulna a folyamat. Bár a kuna árfolyamának - részben spekulánsok miatti - elszállására a jegybanki intervenció miatt sem kell számítani, ha hiszünk az elmúlt évek tapasztalatainak, érdemes lehet megfontolni a nyaralásra szánt pénz átváltását. Ez azonban így sem lesz olcsó, hiszen - néhány napot leszámítva 2012 januárjában - nem volt még ilyen drága a magyarok számára a kuna, ezáltal pedig a nyaralás sem.

Soha nem volt még ilyen drága a magyaroknak a horvát nyaralás - Rendkívüli intézkedést jelentettek be(Címlapkép forrása: ELVIS BARUKCIC / AFP)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Senior portfólió-menedzser
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium