Előfizetői tartalom

6 hónapos mélyponton a zloty

Portfolio
6 hónapos mélypontra esett a zloty árfolyama a dollárral szemben a tegnapi napon. Egy dollárért már 4.32 zloty-t kellett adni a devizapiacon. A gyengülés mögött a választásokhoz kapcsolódó bizonytalanságokon túl a kamatcsökkentési spekuláció hatásai állnak. A gazdasági növekedés lassulása olyan mértéket ért el, ahol a jegybank egyre kevésbé engedheti meg a 10% feletti reálkamatszintet.

A jegybank monetáris tanácsa a fenti megfontolások miatt várhatóan a napokban kamatot csökkent, ugyanakkor a költségvetési hiány várható megugrása jelentős akadályt állíthat egy agresszív kamatcsökkentési lépéssorozat elé. A hiány az idei évben elérheti a 17 mrd USD-t, mely megközelíti a GDP 10%-át. Ha a kormány nem tesz szigorú kiadáscsökkentő lépéseket, a következő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés