Előfizetői tartalom

Jócskán alullőheti inflációs célját 2010-ben az MNB! (3.)

Portfolio
Az olajárak várható alakulásával kapcsolatos előrejelzés komoly mértékű visszavágása, illetve a jövő évi recessziós kilátások miatt jelentősen mérsékelte a 2009-re és 2010-re előre jelzett éves átlagos inflációra vonatkozó prognózisát ma kiadott friss inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői stábja. Az előrejelzések amellett csökkentek jelentősen, hogy az alappályabeli forgatókönyvhöz az MNB az augusztusi előrejelzéshez használtnál érdemben gyengébb forintárfolyamot vett figyelembe. Az MNB stáb az alappályabeli feltevések tartós teljesülés esetén a 2010-es 3%-os inflációs cél jelentős alullövését jósolja, ami fontos ok a mai meglepetésszerű 50 bázispontos kamatcsökkentésre. A jegybank a kereskedelmi bankok számára előírt kötelező tartalékrátát 3%-ponttal rekord alacsony szintre vágta, hogy növelje a bankok hitelkihelyezési lehetőségeit.

Kapcsolódó cikkünk2008.11.24 14:00 Meglepetés - nekiesett a magas kamatoknak a jegybank! (-50bp)2008.11.24 14:35 Simor: Alullőhetjük az inflációs célt, -100 bázispontos javaslat is volt (2.)A ma kiadott új inflációs jelentésben bemutatott prognózisok az elmúlt években megfigyeltnél nagyságrendileg bizonytalanabb pénzpiaci és makrogazdasági környezetben születtek. Emiatt szakított...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés