Deviza

Nagy Márton: a gyengébb forint segíthet

Portfolio
A gyengébb forint segíthet abban, hogy az infláció visszatérjen a kívánt szintre - mondta Nagy Márton, az MNB alelnöke a Heti Válasznak adott interjúban.
A Reuters idézi a csütörtöki Heti Válaszban megjelent interjút, melyben Nagy Márton azzal érvel, hogy a gyengébb forint az importtermékek árán keresztül be tud gyűrűzni az inflációba. A hírügynökség megjegyzi, hogy a magyar inflációs ráta több mint két éve nulla százalék körül ingadozik még úgy is, hogy a jegybank 1,2 százalékra vágta az alapkamatot.

Nagy Márton azt emelte ki, hogy az inflációs várakozások első alkalommal estek 3 százalék alá, ami több okból is kritikus. Szerinte a jelenlegi környezetben nehéz inflációt gerjeszteni úgy, hogy közben külföldről deflációs környezetet importálunk.

Az interjúban az MNB alelnöke nem beszélt kívánatos euró-forint árfolyamról, hangsúlyozta, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja, viszont a gyengébb forint emelhetné az inflációt és élénkíthetné a növekedést, ezért "figyelembe kell vennünk" ezt is. Emellett hozzátette, hogy az exportőrök bevételét emelné a gyengébb forintárfolyam.

Nagy Márton nem először kommentálta a forint árfolyamát, nagyjából egy hónapja a Reuters kérdésére ennél is konkrétabban fogalmazott.
Frankfurt Stock Exchange
Barna Tamás, a Republic Group ügyvezetője
shutterstock_589452071
készház, faház
posterminal_bankkartya
Gyorgy Matolcsy
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)