Széttépték a forintot a felminősítés után

Portfolio
A pénteki kereskedés második felében 317 fölé gyengült a forint átmenetileg az euróval szemben, kora este azonban hirtelen vevők jelentek meg a magyar deviza piacán.

Felminősítés: az elemzők nem lepődtek meg

Nem tartották váratlannak, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő pénteken felminősítette a magyar államadós-besorolást befektetésre ajánlott kategóriába az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Tart a forint ereje

Péntek este 11 óra környékén már 315 alá is bemerészkedett a forint euróval szembeni kurzusa.


Nem késlekedett a kormány, hamar eldicsekedett a felminősítéssel

Befektetési kategóriába sorolta péntek este a Fitch Ratings hitelminősítő intézet a magyar államkötvényeket. A felminősítés is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a magyar reformok működnek - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) péntek esti közleményében.

Már 315 alatt

Az utóbbi percekben 315 alatt is járt a forint az euróval szemben, a jelek szerint egyre több befektetőhöz eljut a jó hír:


Azonnal belevettek a forintba

A Fitch Ratings felminősítése után azonnal érezhetően erősödött a forint, a jelenlegi 316 körüli szint 0,2 százalékkal erősebb a tegnap estinél.


Végre nem vagyunk bóvliban: felminősítette Magyarországot a Fitch!

Megtörtént az, amire több mint négy éve várunk: mostantól a három közül az egyik nagy hitelminősítőnél újra befektetésre ajánlott Magyarország. A Fitch Ratings péntek este tette közzé friss osztályzatát, mely "BBB mínusz" stabil kilátással.


Estére elfogyott a lendület

Estére megint gyengülésbe fordult a forint az euróval szemben, most 316,71-nél jár a jegyzés:


Venni kezdték a forintot

Az utóbbi percekben érezhetően erősödni kezdett a forint, most 316,34-nél jár az euró jegyzése, ami 0,1 százalékkal alacsonyabb már a tegnap estinél. A dollár 282,22-nél jár, míg a svájci frank 284,49 forintot ér. Egyelőre nem jelent meg a Fitch felülvizsgálatának eredménye, de könnyen lehet, hogy a befektetők már a felminősítésre pozicionálják magukat.


Újabb prognózis jött: egyre többen várnak forintgyengülést

Rövidtávon 318-ig gyengülhet a forint az euróval szemben - olvasható a Citibank pénteken kiadott friss elemzésében, melyben az amerikai bank szakértői korábbi 315-ös becslésüket vizsgálták felül. Hosszabb távon az elemzők szerint még további forintgyengülés jöhet, hosszabb távon akár 325-ig is emelkedhet az euró-forint árfolyam.

Esik a forint

Annak ellenére, hogy a nemzetközi tőzsdéken kedvező a befektetői hangulat, a forint gyengélkedik a délutáni órákban. Délután újabb gyengülési hullám érte el a forint piacát, melynek következtében az euróval szembeni jegyzések a 317-es szint felett is jártak. Ez új lokális mélypontnak felel meg a hazai fizetőeszköz esetében.


Közben a dollárral szembeni árfolyam a 282-es szint felett jár.


Kitart az erő a tőzsdéken

A vezető ázsiai részvényindexek többségében emelkedni tudtak a mai kereskedésben, úgy tűnik, a Fed legutóbbi jegyzőkönyve tartósan nem viselte meg a piacokat. Az olaj ismét emelkedik és az európai tőzsdék is pluszokkal kezdték a hét utolsó kereskedési napját.

Fél forintos gyengülés reggel óta

Reggel óta kis mértékben tovább gyengült a forint az euróval szemben, a jegyzések a déli órákban 316,6 forint környékén járnak.


Közben dollár-forint árfolyam 282,3-ig emelkedett.

Négyhavi mélypont közelében készül a Fitch-döntésre a forint

A vártnál hamarabb, akár már júniusban bekövetkező újabb Fed-kamatemelésről szóló üzenetek mellett napok óta határozott erősödést mutat az amerikai dollár, így az euróval szemben már 1,12 körül jár a kereskedés, ami csaknem kéthavi dollárcsúcsot jelent.



A forint emiatt a dollárral szemben intenzív gyengülést szenvedett el, a jegyzések két hete még 269 körül is megfordultak, az utóbbi napokban viszont már 280 felett látjuk a kereskedést, ma reggel 282 körül cserél gazdát a két deviza a bankközin.



A forint ezzel párhuzamosan az euróval szemben csak kis gyengülést szenvedett el a hét során, a hét eleji 315 körüli kurzus szerdán 317-ig kapaszkodott, ami négyhavi forintmélypontot jelentett. Onnan egyelőre csak kis visszaerősödést láttunk. Amint tegnap megírtuk: a Bank of America-Merrill Lynch (BofA-ML) elemzői szerint ha ma este megtörténik a Fitch felőli felminősítésünk, akkor az hullámszerű, de várhatóan csak rövidéletű forinterősödést vált ki, ha viszont a felminősítés mellett az új besorolásunknál is meghagyja a pozitív kilátást az intézmény, akkor tartósabb és intenzívebb rali jöhet. A Merrill szakértői arra figyelmeztetnek, hogy bár megérdemelné már Magyarország a felminősítést, de könnyen lehet, hogy a Fitch ezt a lépését fél évvel elhalasztja.

Tegnap a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője ezzel párhuzamosan úgy fogalmazott: az lenne a nagyobb meglepetés, ha Fitch felminősítené Magyarországot, valószínűbb, hogy marad a jelenlegi kategória.

A Fitch döntése az esti-késő esti órákban várható.



© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF