forint érme
Deviza

Tovább gyengül a forint - Lépésről lépésre közelít az új mélypont

Portfolio
A múlt hét egyértelmű vesztese a forint volt, a magyar deviza komoly alulteljesítés mellett ismét történelmi mélypontját közelíti az euróval szemben. Ha így folytatja, akkor pedig ez nincs is olyan messze, már egy százalékon belül van a szeptemberben látott csúcs.

Ma is adják a forintot

Hétfő délelőtt már 334,4 közelében jár a forint az euróval szemben, ez 0,2%-kal magasabb a péntek esti árfolyamnál. A dollár most 303-nál jár, az angol font pedig 388 forintba kerül. 

Hétfő reggel 333,8 körül kezdi a hetet a forint az euróval szemben, ez minimális gyengülést jelent péntek estéhez képest. A múlt hét végén átmenetileg 334 felett is járt az euró jegyzése, de így sem dicsekedhet jó teljesítménnyel a forint. A magyar deviza az utóbbi egy hétben 1,3%-kal gyengült, amivel egyértelműen alulteljesítő volt a régióban a lengyel zloty stagnálása és a cseh korona 0,2 százalékos erősödése mellett. Ugyanez látható kicsit hosszabb időtávon is: egy hónap alatt fél százalékot bukott a forint, miközben a régiós versenytársak nagyjából egy százalékkal erősödtek az euróval szemben. Sőt, ezeken a rövid időtávokon azt mondhatjuk, hogy a forint a feltörekvő piaci devizák közül is kilógott, a dollárral szemben például a múlt héten 2,3 százalékot bukott, miközben a korábban fekete báránynak számító török líra megúszta 0,6 százalékos gyengüléssel.

Az utóbbi hetek alulteljesítése annak köszönhető elsősorban, hogy megint felerősödtek a kirívóan alacsony magyar alapkamattal kapcsolatos félelmek, ráadásul a befektetők és a szakértők egy része akár további lazítást is el tud képzelni az MNB-től elsősorban eszközvásárlások formájában. Így pedig nem is meglepő, hogy megint a veszélyzónába került a forint, a jelenlegi árfolyam már csak egy hajszálra van a szeptemberben látott 336,3 körüli történelmi csúcstól. A dollárral szemben hétfő reggel 302,7-nél jártunk, míg az angol font 387,6 forintba került.

A régióban egyébként a forintot kivéve stagnálással indult a hét, egyelőre a zloty és a korona árfolyama is alig mozdult. A feltörekvő piacokon pedig a török líra 0,1 százalékos gyengülést mutat, a dél-afrikai rand pedig fél százalékot veszített a dollárral szemben.

A dollár a múlt héten megint az 1,10-es lélektani szint közelébe erősödött vissza az euróval szemben, részben ez tett keresztbe a forintnak is. A befektetők arra számítanak, hogy a Fed egy időre leáll a kamatvágásokkal. A japán jen hétfő reggel 0,3 százalékkal erősödött a dollárral szemben, míg az angol font 0,2 százalékot javított.

A hét legfontosabb adatai egyértelműen a napokban érkező harmadik negyedéves GDP-statisztikák lesznek, a devizapiac szempontjából is erre lesz érdemes figyelni. A forint számára a legfontosabb a csütörtök reggel lehet, amikor a magyar növekedési számokat publikálja a KSH.

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forinteuroarolyambankjegy