meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
Deviza

Nagyon meghúzták a forintot az MNB-döntés után – Meddig erősödhet?

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntése után látványosan erősödött a forint a vezető devizákkal szemben és a régiós devizák mezőnyéből is kilógott ez a mozgás, noha a jegybanki döntésben és közleményben nem volt meglepő információ. Megnéztük, hogy mit mutat a technikai elemzés, azaz meddig erősödhet első hullámban a forint.

Bár az MNB a kamatdöntésével és a hozzá kiadott közleményével nem okozott meglepetést (bár a lefelé mutató inflációs kockázatok túlsúlyát benne hagyta a közleményében), a forint mégis látványosan erőre kapott a délutáni órákban. A délelőtti 335,5 körüli jegyzésekhez képest kora este 333 alatt is járt az euróval szembeni árfolyam.

A forint a régiós társakhoz képest is figyelemre méltó erősödést produkált délután az euróval szemben.

Ez szokatlanul nagy forinterősödés az elmúlt hetekhez képest, és a napos grafikon azt mutatja, hogy csaknem dupla tető alakult ki így a 336 körül zónában. Amennyiben tehát újra gyengülne a forint, ez a zóna nagyon erős ellenállás lehet. Ha tovább erősödne a forint, (mert az MNB a jelek szerint tényleg nem ijed meg a történelmi forintmélypont mellett sem és a lefelé mutató inflációs kockázatok túlsúlyát hangsúlyozza, ami a korábban nyitott forint short pozíciók részleges zárását válthatja ki), akkor első körben a berajzolt emelkedő piros trendvonalat, illetve a kék 100 napos mozgóátlagos érdemes figyelni. A trendvonalat november elején néhány napra megsértette az árfolyam, így több trendvonal is behúzható. Amennyiben a november eleji napokra illesztjük a trendvonalat, akkor 329,9 körüli támasz azonosítható, és éppen itt húzódik jelenleg a 100 napos mozgóátlag is.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a 330 körüli kerek szint több szempontból is erős támasz lehet az EURHUF számára, felfelé pedig a 336 körüli zónára kell figyelni.

Érdemes egyébként megnézni azt is, hogy az dollárral szembeni forintárfolyam esetén mit üzen a technikai elemzés. Ott az emelkedő trendvonal még 295 körül jár, azaz van még tere a további forinterősödésnek.

Címlapkép forrása: Avalon_Studio, Getty Images

Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
GettyImages-500406320