forint készpénz
Deviza

Olyat csinált épp a forint, amire több mint egy hónapja képtelen volt

Portfolio
Csütörtök reggelre sokadik nekifutásra áttörte a 330-as lélektani szintet a forint az euróval szemben, utoljára november elején volt példa erre és úgy tűnik, hogy egy többhónapos gyengülő trend is megtörhet. Persze még korai lenne ünnepelni a magyar devizát, a következő napokban dőlhet el, sikerül-e alatta maradni. Az is segíthetett a forintnak, hogy szerda este a Fed kamatdöntése után az euró rákapcsolt, ma az EKB küldhet további jelzéseket a piacnak.

A forint 329,9-nél járt az euróval szemben csütörtök reggel, ez 0,1 százalékos további erősödést jelentett szerda estéhez képest. Az utóbbi napokban érezhetően erősödik a forint, nemrég még új történelmi mélypontról beszéltünk 337 felett, majd onnan kapaszkodott vissza. Ez egyrészt természetes korrekciónak volt köszönhető, másrészt a napokban több jegybank is kulcsfontosságú döntéseket hoz, ezek mozgatják most a piacot. A dollárral szemben most 296,2 körül járunk, míg az angol font 391,4 forintba kerül.

Ha technikai elemzési alapon nézzük, hogy mit csinál a forint az euróval szemben, akkor azt látjuk, hogy a 329,8 körüli szinttel már elkezdte letörni a berajzolt több hónapos emelkedő trendvonalat. Persze kell még egy-két kereskedési nap gyertyája, hogy biztosan kijelenthessük a trendtörést. Ha ez sikerül, akkor a következő fontosabb technikai akadály a forint útjában 328 körül látszik, ott van egy támasz szint.

A régiós versenytársak is stagnálással kezdték a napot, a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulást mutat egyelőre az euróval szemben. A feltörekvő piacokon a török líra 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig 0,2 százalékot veszített.

Az euró rákapcsolt szerda este miután a Fed a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton, és jelezte, hogy 2020-ban sem számít a kondíciók változására, leghamarabb 2021-ben jöhet egy kamatemelés, ha nem változnak érdemben a kilátások. Ez talán az eddig vártnál jobban kitolja a szigorítás kezdetét a tengerentúlon, amit csalódottan fogadtak a befektetők. Ennek hatására az euró-dollár jegyzés kitört az utóbbi hetekre jellemző 1,10-1,11-es sávból felfelé, jelenleg 1,114 körül jár. Ma az EKB kamatdöntése érkezik, melyen szintén nem számíthatunk változtatásra, de a jegybank kommunikációja tartogathat meglepetéseket. A japán jen 0,1 százalékos gyengüléssel kezdte a napot a dollárral szemben, míg az angol font minimális erősödést mutat. A szigetországban ma parlamenti választást tartanak, melyen az eredménytől függetlenül a Brexit sorsa is eldől, így kulcsfontosságú lehet a font szempontjából is.

Címlapkép: Getty Images

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint191231