GettyImages-1142412879forintbankjegy
Deviza

Hirtelen nagyon belevettek a forintba

Portfolio
A pénteki mérsékelt gyengülés után hétfő délelőtt tovább ütötték a forintot, így 337-es árfolyamnál nagyon közel került a történelmi mélypontjához az euróval szemben. Aztán délután hirtelen jelentős forinterősödés indult a Magyar Nemzeti Bank váratlan döntésére.

Még tovább erősödött estére a forint

A délutáni hullámszerű forinterősödést egy stabilizálódási szakasz követte, aztán az esti kereskedés során kicsit még tovább erősödött a forint, és most már 334 közelében jár a kereskedés a bankközi piacon. Napon belül ez tehát csaknem 1%-nyi, a múlt pénteki záróértékhez képest 0,65%-os erősödést jelent. A dollárral szembeni jegyzések 301,5-nél járnak, ami múlt péntekhez képest fél százalékos forinterősödésnek felel meg.

Londoni elemzők: a gyenge forint mellett is kényelmes helyzetben az MNB

Londoni pénzügyi elemzők friss magyar gazdasági helyzetértékelése szerint jelenleg "finomhangolási üzemmódban" működik a magyar monetáris politika, ami arra vall, hogy nem várható jelentősebb módosítás, hacsak a magyar gazdaságot nem éri külső sokk. Az MTI által összefoglalt három londoni banki elemzés egyike sem számított arra, hogy idén már kamatemelést hajtana végre az MNB.

Tovább a cikkhez

Ez a rövid magyarázat a forint ugrására

A forint ma azért lódult meg, mert az MNB tenderén nem jutottak forinthoz a piaci szereplők és közben a következő hetek nagy államkötvény lejáratai szűkítik a piaci likviditást. Így tehát vonzóbb most forintot tartani, illetve erősödhet iránta rövid távon a kereslet és erre reagáltak gyorsan a befektetők: venni kezdték a magyar fizetőeszközt, vagy zárni kezdték az ellene korábban nyitott, a gyengülésére számító pozíciók egy részét.

A forint a 337-es szintről ezen okok miatt hirtelen 334,5 körülig erősödött és az utóbbi fél órában itt stabilizálódott az euróval szemben. A dollár jegyzései 301,8 körül ragadtak a bankközi piacon.

Erősebb szinten ragadt a forint a nagy ugrás után

A délután 3 órakor indult forinterősödésben nincs egyelőre érdemi visszafordulás: az euróval szembeni jegyzések 2,5 egységgel járnak alacsonyabban most 334,5 körül, mint egy órája. A dollár kurzusa 301,8 körül ingadozik. Amint külön cikkünkben megírtuk: az MNB devizaswap-tenderének eredménye, az általa küldött szignál indíthatta el a piacon a forinterősödést, amely után több szereplő is a korábban nyitott forint elleni pozíciói részleges zárásáról dönthetett, hiszen az MNB döntése nyomán "lekerült a napirendről", hogy a forint új történelmi mélypontra bukjon 337 feletti szinten az euróval szemben.

Váratlant lépett az MNB: erre erősödik a forint!

Nem fogadott el ajánlatot a hétfői devizaswap-tenderen az MNB, ezzel 38 milliárd forinttal csökkent az állomány. Az Erste Bank szakemberei szerint ez lehetett a forinterősödést kiváltó ok délután.

Tovább a cikkhez

Szárnyal tovább a forint

Lavinaszerű a forinterősödés, az euró jegyzések 2 egységgel jöttek le negyed óra alatt, ez pedig konkrét hír/bejelentés nélkül arra utal, hogy nagyobb forint short záró hullám indult el a 337-es szint közelében. Előtte a nap során kétszer is megpróbálták ezen szint fölé tolni az árfolyamot, de csak rövid időre maradt ott. Így az óvatosabb szereplők a forint elleni pozíciók egy részének zárása mellett dönthettek.

Hirtelen belevettek a forintba

Az elmúlt percekben határozott forinterősödés indult, amelynek során bő 1 egységgel erősödött a forint, így 336 alá bukott az euró jegyzése. Konkrét hírt, bejelentést egyelőre nem láttunk a figyelemre méltó(an intenzív) mozgás mögött. A mozgás időzítése kapcsán két kommentár: a forint előtte már ismét 337 közelében járt, azaz a történelmi mélypontját közelítette, így ez alkalmat adhat a profitrealizálásra az erős technikai szintnél (a korábban a forint ellen nyitott pozíciók egy részének lezárására). Másrészt a mai amerikai munkaszüneti nap miatt most a szokásosnál alacsonyabb lehet a délutáni bankközi likviditás, így a nagyobb ügyletek akár komolyabb mozgásokat is el tudnak indítani.

Kicsit visszaerősödött a forint

A 337-es szint tesztelése után (337,06 volt a mai "tető") az utóbbi negyed órában kicsit visszaerősödött a forint 336,6-ig az euróval szemben. Egyelőre tehát nem dőlt meg a 337,24-es történelmi forintmélypont szint, ami még tavaly november végén alakult ki, de vészesen megközelítette azt ma a magyar fizetőeszköz. A dollárral szembeni forintjegyzések 304-ről 303,7-ig ereszkedtek mostanra a bankközi piacon.

Ütik tovább a forintot, mindjárt itt az új történelmi mélypont

A stabil kezdés után ma délelőtt tovább ütötték a forintot, és ezekben a percekben már 337-nél jár az euró jegyzése, így 20 fillérre járunk attól, hogy új történelmi mélypontról beszélhessünk. Ennek lehetőségére a reggeli nagyobb elemzésünkben már felhívtuk a figyelmet.

Amint az e heti főbb eseményeket összefoglaló külön cikkünkben rámutattunk: ma csak az IMF új világgazdasági kitekintője jelenik meg a davosi világgazdasági fórum ma esti megnyitójára időzítve. Az eseményen egyébként a főszínpad programja alapján Donald Trump amerikai elnök is előadást tart holnap délelőtt 11:30-tól, majd szerdán 11:40-től Ursula von der Leyen új európai bizottsági elnök is ezt teszi. Csütörtökön az EKB kamatdöntése, pénteken pedig az előzetes feldolgozóipari bmi adatok lesznek fontosak, amelyek a külső konjunktúra és monetáris politikai környezet miatt a forintra is visszahathatnak.

A forint ma reggel továbbra is 336 felett mozog a bankközi piacon az euróval szemben, azaz nem tudott egyelőre visszaerősödni és továbbra is nagyon közel jár a november végén megjárt 337,24-es szinttől, ami akkor az új történelmi forintmélypontot jelentette.

Amint ma reggeli bővebb forintpiaci elemzésünkben rámutattunk: benne van a levegőben, hogy rövid távon új történelmi forintmélypont alakul ki, igaz a berajzolt háromszög felső szárát meggyőzően át kellene ahhoz történi, hogy további jelentős forintgyengülés ki tudjon alakulni.

A forint a dollárral szemben szintén havi grafikonon vizsgálva egy nagyon szűk háromszögben mozog már és a jelenlegi 303,2 körüli árfolyam egyúttal azt jelenti, hogy a felső szárat teszteli az árfolyam. Ebből kitörni felfelé azt is jelentené, hogy az euróval szemben is 337 fölé lendülne a forintárfolyam. A dollárral szemben új 19 éves mélypont 308 feletti szinten alakulna ki.

Címlapkép forrása: Getty Images

Alig indult el az év, máris Európa legrosszabb devizája a forint – Jön a történelmi mélypont?

Három hét sem telt még el az évből, de az egész világon alig találni a forinténál rosszabb teljesítményt a devizapiacon. Lassan nem az a kérdés, hogy látunk-e új történelmi mélypontot a magyar deviza esetében az euróval szemben, csak az, hogy mikor jön el a pillanat. A jelenlegi szintről alig fél százalék kellene ehhez, így akár a héten korábban sosem tapasztalt euróárfolyamot láthatunk.

Tovább a cikkhez
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
deviza trader forint árfolyam kereskedő