mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Deviza

Váratlant lépett az MNB: erre erősödik a forint!

Portfolio
Nem fogadott el ajánlatot a hétfői devizaswap-tenderen az MNB, ezzel 38 milliárd forinttal csökkent az állomány. Az Erste Bank szakemberei szerint ez lehetett a forinterősödést kiváltó ok délután.

Majdnem történelmi mélypontra gyengült hétfőn a forint, a nap első felében 337 felett is járt az euró jegyzése, ami alig 20 fillérre volt a novemberi csúcstól. Délután aztán onnan kapcsolt komoly erősödésbe a magyar deviza, késő délutánra 334,5-ig ugrott.

Délután az MNB bejelentette, hogy az összes ajánlatot elutasította a szokásos heti devizaswap-tenderen, így 38 milliárddal csökkent az állomány. Az Erste Bank elemzője szerint arra kicsi az esély, hogy hirtelen változna a magyar jegybank laza politikája, ugyanakkor könnyen lehet, hogy az infláció megugrása és a régiós versenytársaktól is elszakadó forint már az MNB-nek is sok volt.

A swaptenderen a meghirdetett mennyiség mind a négy futamidőn 28 millió euró (9,43 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 259 millió euró (87,26 milliárd forint) értékben, három hónapon 500 millió euró (168,46 milliárd forint) értékben, hat hónapon 411 millió euró (138,47 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon 351 millió euró (118,26 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat.

mnbswap200120

Az elemző kiemeli, hogy januárban és februárban 1,7 milliárd eurónyi magyar devizakötvény járhat le, viszont az ÁKK várhatóan nem lép ki devizában a piacra, hanem forintkibocsátásokból fedezi majd ezt, ami csökkentheti a likviditást. 

Árokszállási Zoltán hozzáteszi: a múlt héten már volt egy óvatos jelzése ezzel kapcsolatban Nagy Márton MNB-alelnöknek, de úgy tűnik, hogy akkor "nem vette a lapot" a piac, ezért érezhette most a jegybank, hogy valamit lépnie kell. 

Persze a swapállomány 38 milliárdos csökkenése elenyésző a teljes 1000 milliárd körüli többletlikviditáshoz képest, ugyanakkor az MNB mai lépése jelzésértékű lehet azzal kapcsolatban, hogy a jegybank is kelletlenül érezte magát az utóbbi hetek tendenciái után. 

A fentiek ellenére a szakember nem számít komoly forinterősödésre, a következő hónapokban is 335 körül lehet az euró árfolyama.

A forint tehát ma azért lódult meg, mert az MNB tenderén nem jutottak forinthoz a piaci szereplők és közben a következő hetek nagy államkötvény lejáratai szűkítik a piaci likviditást. Így tehát vonzóbb most forintot tartani, mivel erősödhet iránta rövid távon a kereslet és erre reagáltak gyorsan a befektetők: venni kezdték a magyar fizetőeszközt, illetve zárni kezdték az ellene korábban nyitott, a gyengülésére számító pozíciók egy részét.

wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
spacexshutter-20170905
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
koronavírus vuhan kína járvány
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
deviza trader forint árfolyam kereskedő