Orban Viktor Parragh Laszlo Matolcsy Gyorgy Varga Mihaly forintarfolyam gyenge forint
Deviza

Varga Mihály határozott üzeneteket küldött a forint árfolyamáról

Portfolio
Stabil és kiszámítható forintárfolyamra van szükség – hangsúlyozta a ma reggeli sajtótájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter, amivel megismételte azt az üzenetét, amelyre tavaly szeptemberben, az akkori rekordgyenge forint kapcsán kemény kritikát kapott a jegybankelnöktől. A pénzügyminiszter egy ma reggeli tv-műsorban azt is mondta, hogy a forint gyengülése "fáj azért még" azzal együtt is, hogy az államadósságon belül már csak 20%-os a devizaadósság súlya. Ezzel a kijelentésével pedig éppen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi szavait árnyalta, aki szerint már nem központi kérdés a forintárfolyam azután, hogy a devizahiteleket kivezették és a devizaadósság aránya is sokat csökkent.

A ma reggeli GDP-adatokat kommentáló rövid pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón (amin 4%-ról 3,5%-ra vágták az idei növekedési előrejelzést) Varga Mihály azt is mondta a Reuters tudósítása szerint, hogy stabil és kiszámítható forintárfolyamra van szükség. Ezzel gyakorlatilag megismételte például a múlt szeptember eleji üzenetét, amikor 332 körül új történelmi mélypontra bukott a forint. Az üzenetre Matolcsy György jegybankelnök pár napon belül válaszcikket írt, amiben keményen nekiment a pénzügyminiszternek.

Matolcsy György akkor azzal vádolta Varga Mihályt, hogy ezek szerint neki van árfolyamcélja és ha már van, akkor miért nem érte el azt az elmúlt években. Azt a kérdést is feltette neki, hogy mit akarna tenni Varga az árfolyamcél elérése érdekében. Azt is hangsúlyozta Matolcsy, hogy Vargával szemben az MNB-nek nincs árfolyamcélja, csak a törvényileg előírt 3%-os inflációs cél elérésére koncentrál a jegybank.

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start

A tegnap reggel közzétett januári adat szerint 7 éves csúcsra, 4,7%-ra ugrott az infláció, és így jócskán kilépett a 3%-os cél körül meghatározott +/-1%-pontos toleranciasávból is. Nagy Márton MNB-alelnök egyébként a Portfolio-nak nyilatkozva azt mondta tegnap: előrejelzésük szerint februárban 4,2%-ra, márciusban pedig 3,7%-ra csökken majd az éves alapú infláció, így gyorsan visszatér majd a toleranciasávba.

Varga egyébként még a sajtótájékoztatót megelőzően reggel a TV2 Mokka műsorában azt is mondta az MTI tudósítása szerint, hogy bár az államadósság devizaaránya 20% alá csökkent mostanra, így a forint árfolyamának a változása kisebb mértékben érinti az államadósság törlesztését, de

tény, hogy az a 20 százalék is "fáj azért még" - emelte ki.

Ez azért árnyalja azt a képet, amit a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely mondott, miszerint nem igazán központi kérdés már a forint árfolyama, mivel az árfolyamkockázattól amilyen mértékben csak lehetett, mentesítették a magyar polgárokat, és az államadósság esetében is csökkent a deviza jelentősége, itt is sokkal jobban állunk - mondta.

A tv-műsorban egyébként Varga Mihály további érdekes üzeneteket is mondott az MTI összefoglalója szerint: 

  • Meglepetés volt a januári magas infláció, amelynek mértékére 2010 óta nem volt példa. Ez leginkább az üzemanyag és az élelmiszerárakat érintette, amelyek közül az előbbire nem sok ráhatása van a magyar kormánynak, hiszen a világpiaci eseményektől függ. Az élelmiszeráraknál pedig azt tapasztalták, hogy a sertéshús árának változása - a sertéspestis miatt - döntő mértékben befolyásolta az áremelkedést.
  • Az államadósságra kitérve elmondta, hogy a 2010-es 83%-ról tavaly év végére a GDP 66%-ára sikerült csökkenteni az adósságrátát, "tehát egyre jobban közeledünk ahhoz a bűvös 60 százalékhoz, amit az euró bevezetésének a kritériumának tartanak" - fűzte hozzá. Ez a jelzés azért érdekes, mert az euróbevezetés témája szintén nem központi kérdés ma Magyarországon, a jegybank minap frissített euróbevezetési kritériumai alapján még távolabb áll az ország ettől.
  • A GDP-növekedési adat kapcsán azt mondta: az export és a hazai fogyasztás bővülése járul hozzá leginkább a növekedéshez és cáfolta, hogy csak az uniós források növelnék a magyar gazdaságot. Ha ez így lenne, akkor valószínűleg minden kelet-közép-európai ország gazdasága nagyjából hasonló mértékben növekedne. Ehhez képest Lengyelország gazdasága kicsit több mint 4 százalékkal nőtt tavaly, Szlovákiáé és Csehországé 2 és 2,5 százalék között, míg Magyarországé 5 százalék körül.
  • "Ez azt mutatja, hogy persze, az uniós támogatások is segítenek nekünk, de lennie kell valami más dolognak is, ami ezt a gazdasági növekedést viszi. Ez szerintem alapvetően az a kormányzati gazdaságpolitika, amely a munkahelyteremtésre fókuszál" - hangsúlyozta, hozzáfűzve, megpróbálnak minél több olyan beruházást létrehozni, amelyen keresztül a magyar gazdaság növekedése egyrészt munkahely tekintetében szélesebb, másrészt pedig nemcsak egy ágazat húzza, hanem több.
  • Rámutatott, ma 4,5 millió ember dolgozik az országban és a járműipar mellett a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és az építőipar is hozzájárul a gazdaság növekedéséhez. Varga Mihály szerint két nagy terület van, amely a növekedésben jelentős szerepet játszik: az egyik az export, amelynek forgalma 100 milliárd euró évente, a másik pedig a hazai fogyasztás növekedése, amely évente 5-6 százalékkal bővül.
  • A műsorban kitértek arra is, felmerül, hogy csökkenteni kellene a társasági adó mértékét. Varga Mihály hangsúlyozta, ez az a terület, ahol adócsökkentéssel ösztönözni lehetne a gazdaságot. A helyi iparűzési adóból származó bevétel 827 milliárd forint volt tavaly, a társasági adóból pedig körülbelül 300 milliárd folyt be. "Tehát azt tudom mondani, hogy a kormány a maga részéről a házi feladatot elvégezte és csökkentette az adók mértékét. Ahol a versenyképességet lehet még esetleg javítani, az a helyi iparűzési adó területe, hiszen ez egy nagyon jelentős teher a kis- és középvállalkozásokon" - mondta.

Címlapkép forrása: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd

Frankfurti tőzsde
cimlap_napelemek0217
CocaCola
kontakt jelnyelvi szolgaltatas cimlap
koronavírus
shutterstock_564998512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
forint200212