forint
Deviza

Meglódult a forint, de aztán beleütközött egy falba

Portfolio
Már reggel erősödéssel kezdte a napot a forint, aztán délutánig több hullámban összességében határozott erősödést produkált, így a jegyzések átmenetileg a 357-es szintig jutottak, de itt elakadt a forint lendülete. Mindez egyúttal azt jelenti, hogy a 360-as régiótól el tudott távolodni a magyar fuzetőeszköz, és két lényeges technikai szinten is át tudott jutni, de egy harmadik technikai szint egyelőre megállította a menetelést. A magyar deviza piacán a befektetők elsősorban az MNB jövő keddi kamatdöntő ülésére figyelnek, mellyel kapcsolatban ma reggel ismét erős üzeneteket fogalmazott meg Virág Barnabás alelnök a Portfolio-nak adott exkluzív interjúban.

Meglódult a forint, de aztán beleütközött egy falba

A délutáni órákban még tovább erősödött a forint az összességében továbbra is kedvező fejlett részvénypiaci hangulat és az EKB üzenetei miatt eső euró hatására. Az euró/forint jegyzések átmenetileg 357-ig estek a reggeli 360-ról, de itt elfogyott a lendület és 70 fillérrel visszapattant az árfolyam. Ebben annak lehet szerepe, hogy 357-nél húzódik a 100 napos mozgóátlag, ami most megállította elsőre a forint menetelését. Felette 358,6-nál a 200 napos mozgóátlag most már ellenállás (segíti, hogy a forint erősebb maradjon), felette pedig 360,5 körül az emelkedő trendvonal is megvédheti a forintot a további eséstől.

Az EKB-üzenetek hatására az euró 1,18 fölé ugrott a dollárral szemben, azaz gyengült a dollár, és közben a forint is erősödött és a kettő eredőjeként a dollár/forint jegyzések a tegnapi 306-ról 303 alá buktak. Erre technikai elemzési alapon lehetett is számítani (tegnap már felhívtuk rá a figyelmet), hiszen amint berajzoltuk, 306-nál húzódott egy csökkenő trendvonal, ami ellenállást jelentett az USDHUF számára, amelyről láthatóan lepattant elsőre.

EKB: Lépésekre van Európa a koronaválság legyőzésétől, de a delta variáns tönkretehet mindent

Közzétette a kamatdöntő ülése utáni közleményét az Európai Központi Bank. A közleményből kiderül, hogy a jegybank nem módosított az irányadó kamatlábon. Az EKB emellett érintetlenül hagyja az eszközvásárlási programot is. 14:30-kor Christine Lagarde elnök sajtótájékoztatót tart. Az EKB közleményének hangvétele továbbra is rendkívül laza monetáris politikát vetít előre.

Tovább a cikkhez

Belevettek a forintba - Úgy tűnik, hogy eldőlt az irány

A kora reggel még 360-nál kezdő forint 359-ig erősödött azután, hogy reggel interjút közöltünk Virág Barnanás MNB-alelnökkel, amelyben ismét hangsúlyozta, hogy kamatemelési sorozatot hajt végre a jegybank az inflcáiós cél elérése érdekében. Aztán a Kormányinfón Gulyás Gergely tárcavezető lényegében azt vázolta, hogy még jó ideig nem érkeznek EU-s pénzek Magyarországra, és itthon a pályázók ezt nem fogják megérezni, de ez a feszült téma nem gyengítette, hanem inkább erősítette a forintot, más régiós devizák erősödése mellett. Kora délután aztán a jegyzések a 358-as szuint alá is benéztek, azaz a 358,6-nál húzódó 200 napos mozgóátlagon is meggyőzően lefelé átjutott az árfolyam. Felette 360,5 körül a berajzolt többéves emelkedő trendvonal húzódott, ami az elmúlt napokban megállította a forint további esését. Összességében ezek a jelek afelé mutatnak, hogy rövid távon eldőlhetett a forint iránya az erősödés felé, mert két fontos technikai szint alá bukott vissza az EURHUF.

Közben kijött az EKB kamatdöntése, és fél háromtól majd a tájékoztató is elkezdődik, az még hozhat hullámokat az euró/dollárban és azon keresztül a forint árfolyamára is visszahathat.

Gulyás: jó ideig elmaradhatnak az EU-pénzek, azonosították Magyarországon a gamma variánst is

A gyermekvédelmi törvény ügyéből eredő népszavazásra várhatóan az év végén, vagy a jövő év elején kerülhet sor, a helyreállítási program körüli vita lezárásának ideje csak az Európai Bizottságtól függ, de azért, hogy az esetleg elhúzódó vita ne érintse az itthoni pályázókat, a kormány arról döntött, hogy kizárólag a magyar költségvetésből biztosítani fogja a forrásokat a kifizetésekhez – többek között ezekről beszélt a mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető által elmondottak abba az irányba mutatnak, hogy a tartós konfliktusból eredően még jó ideig nem várható brüsszeli folyósítás a helyreállítási terv, illetve az új Operatív Programok keretéből. Az alábbi hírfolyamunkban számoltunk be a főbb információkról, kijelentésekről.

Tovább a cikkhez

Kapaszkodik a forint, próbál eltávolodni a 360-tól

Csütörtök reggel 359 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,2%-kal volt alacsonyabb a szerda esti árfolyamnál. A magyar deviza az utóbbi napokban 360 körül ingadozott, onnan próbál most eltávolodni. A befektetők a következő napokban elsősorban a Monetáris Tanács jövő keddi ülésére figyelhetnek. Ezzel kapcsolatban a Portfolionak adott interjúban ismét erős üzeneteket küldött Virág Barnabás, az MNB alelnöke: a kamatemelési ciklus havi ütemben folytatódik, ennek pedig 2022 elejére egyértelmű eredménye lesz látható az inflációban. A jegybank szerint a most 5% feletti áremelkedési ütem jövőre a 3%-os cél közelébe süllyed majd. Az MNB vezetője emellett hosszan beszélt a magyar euróbevezetés kilátásairól, ez azonban rövidtávon nincs jelentős hatással az árfolyamra. A dollárral szemben 304,4 körül járunk, míg az angol font 418,15 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint versenytársai közül a régióban a lengyel zloty egyelőre stagnálással kezdte a napot, míg a cseh korona minimális, 0,1%-os gyengülésben van az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra egyelőre stagnál, míg a dél-afrikai rand 0,3%-os erősödéssel kezdett a dollárral szemben.

Az euró-dollár árfolyamban egyelőre nem látszik további jelentős elmozdulás. A dollár néhány napja 1,18 alá tudott kapaszkodni, majd a jelek szerint ott tartja is magát. A japán jen 0,15%-os erősödéssel kezdett a dollárral szemben, míg az angol font 0,2 százalékot javított.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

Virág Barnabás: az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos bevezetése mellett

Olyan módon kell a jövőben bevezetnünk az eurót, hogy az biztosítsa a magyar gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét – mondta a Portfolionak adott interjúban Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke. A jegybanki vezető szerint fontos, hogy tényszerű, szakmai diskurzus induljon arról, mikor és hogyan érdemes csatlakoznunk az eurózónához. Ezen a téren az MNB tartja magát a másfél éve bemutatott kritériumrendszerhez, ami a sikeres belépés kulcsa lehet.

Tovább a cikkhez
vatikán róma pápa
Bizalomgerjesztő gyorsjelentés a Deutsche Banktól
koronavírus, vakcina
kína
repülő

Alapblog Óvatosságra intő jelek

A koronavírus delta variánsa jelentős bizonytalanságot okoz a piacokon, a vezető részvényindexek azonban mégis csúcs...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
eurovaltdevizaarfolyamforintshutter-20170816