forint
Deviza

Meglódult a forint, de aztán beleütközött egy falba

Portfolio
Már reggel erősödéssel kezdte a napot a forint, aztán délutánig több hullámban összességében határozott erősödést produkált, így a jegyzések átmenetileg a 357-es szintig jutottak, de itt elakadt a forint lendülete. Mindez egyúttal azt jelenti, hogy a 360-as régiótól el tudott távolodni a magyar fuzetőeszköz, és két lényeges technikai szinten is át tudott jutni, de egy harmadik technikai szint egyelőre megállította a menetelést. A magyar deviza piacán a befektetők elsősorban az MNB jövő keddi kamatdöntő ülésére figyelnek, mellyel kapcsolatban ma reggel ismét erős üzeneteket fogalmazott meg Virág Barnabás alelnök a Portfolio-nak adott exkluzív interjúban.

Meglódult a forint, de aztán beleütközött egy falba

A délutáni órákban még tovább erősödött a forint az összességében továbbra is kedvező fejlett részvénypiaci hangulat és az EKB üzenetei miatt eső euró hatására. Az euró/forint jegyzések átmenetileg 357-ig estek a reggeli 360-ról, de itt elfogyott a lendület és 70 fillérrel visszapattant az árfolyam. Ebben annak lehet szerepe, hogy 357-nél húzódik a 100 napos mozgóátlag, ami most megállította elsőre a forint menetelését. Felette 358,6-nál a 200 napos mozgóátlag most már ellenállás (segíti, hogy a forint erősebb maradjon), felette pedig 360,5 körül az emelkedő trendvonal is megvédheti a forintot a további eséstől.

Az EKB-üzenetek hatására az euró 1,18 fölé ugrott a dollárral szemben, azaz gyengült a dollár, és közben a forint is erősödött és a kettő eredőjeként a dollár/forint jegyzések a tegnapi 306-ról 303 alá buktak. Erre technikai elemzési alapon lehetett is számítani (tegnap már felhívtuk rá a figyelmet), hiszen amint berajzoltuk, 306-nál húzódott egy csökkenő trendvonal, ami ellenállást jelentett az USDHUF számára, amelyről láthatóan lepattant elsőre.

EKB: Lépésekre van Európa a koronaválság legyőzésétől, de a delta variáns tönkretehet mindent

Közzétette a kamatdöntő ülése utáni közleményét az Európai Központi Bank. A közleményből kiderül, hogy a jegybank nem módosított az irányadó kamatlábon. Az EKB emellett érintetlenül hagyja az eszközvásárlási programot is. 14:30-kor Christine Lagarde elnök sajtótájékoztatót tart. Az EKB közleményének hangvétele továbbra is rendkívül laza monetáris politikát vetít előre.

Tovább a cikkhez

Belevettek a forintba - Úgy tűnik, hogy eldőlt az irány

A kora reggel még 360-nál kezdő forint 359-ig erősödött azután, hogy reggel interjút közöltünk Virág Barnanás MNB-alelnökkel, amelyben ismét hangsúlyozta, hogy kamatemelési sorozatot hajt végre a jegybank az inflcáiós cél elérése érdekében. Aztán a Kormányinfón Gulyás Gergely tárcavezető lényegében azt vázolta, hogy még jó ideig nem érkeznek EU-s pénzek Magyarországra, és itthon a pályázók ezt nem fogják megérezni, de ez a feszült téma nem gyengítette, hanem inkább erősítette a forintot, más régiós devizák erősödése mellett. Kora délután aztán a jegyzések a 358-as szuint alá is benéztek, azaz a 358,6-nál húzódó 200 napos mozgóátlagon is meggyőzően lefelé átjutott az árfolyam. Felette 360,5 körül a berajzolt többéves emelkedő trendvonal húzódott, ami az elmúlt napokban megállította a forint további esését. Összességében ezek a jelek afelé mutatnak, hogy rövid távon eldőlhetett a forint iránya az erősödés felé, mert két fontos technikai szint alá bukott vissza az EURHUF.

Közben kijött az EKB kamatdöntése, és fél háromtól majd a tájékoztató is elkezdődik, az még hozhat hullámokat az euró/dollárban és azon keresztül a forint árfolyamára is visszahathat.

Gulyás: jó ideig elmaradhatnak az EU-pénzek, azonosították Magyarországon a gamma variánst is

A gyermekvédelmi törvény ügyéből eredő népszavazásra várhatóan az év végén, vagy a jövő év elején kerülhet sor, a helyreállítási program körüli vita lezárásának ideje csak az Európai Bizottságtól függ, de azért, hogy az esetleg elhúzódó vita ne érintse az itthoni pályázókat, a kormány arról döntött, hogy kizárólag a magyar költségvetésből biztosítani fogja a forrásokat a kifizetésekhez – többek között ezekről beszélt a mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető által elmondottak abba az irányba mutatnak, hogy a tartós konfliktusból eredően még jó ideig nem várható brüsszeli folyósítás a helyreállítási terv, illetve az új Operatív Programok keretéből. Az alábbi hírfolyamunkban számoltunk be a főbb információkról, kijelentésekről.

Tovább a cikkhez

Kapaszkodik a forint, próbál eltávolodni a 360-tól

Csütörtök reggel 359 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,2%-kal volt alacsonyabb a szerda esti árfolyamnál. A magyar deviza az utóbbi napokban 360 körül ingadozott, onnan próbál most eltávolodni. A befektetők a következő napokban elsősorban a Monetáris Tanács jövő keddi ülésére figyelhetnek. Ezzel kapcsolatban a Portfolionak adott interjúban ismét erős üzeneteket küldött Virág Barnabás, az MNB alelnöke: a kamatemelési ciklus havi ütemben folytatódik, ennek pedig 2022 elejére egyértelmű eredménye lesz látható az inflációban. A jegybank szerint a most 5% feletti áremelkedési ütem jövőre a 3%-os cél közelébe süllyed majd. Az MNB vezetője emellett hosszan beszélt a magyar euróbevezetés kilátásairól, ez azonban rövidtávon nincs jelentős hatással az árfolyamra. A dollárral szemben 304,4 körül járunk, míg az angol font 418,15 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint versenytársai közül a régióban a lengyel zloty egyelőre stagnálással kezdte a napot, míg a cseh korona minimális, 0,1%-os gyengülésben van az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra egyelőre stagnál, míg a dél-afrikai rand 0,3%-os erősödéssel kezdett a dollárral szemben.

Az euró-dollár árfolyamban egyelőre nem látszik további jelentős elmozdulás. A dollár néhány napja 1,18 alá tudott kapaszkodni, majd a jelek szerint ott tartja is magát. A japán jen 0,15%-os erősödéssel kezdett a dollárral szemben, míg az angol font 0,2 százalékot javított.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

Virág Barnabás: az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos bevezetése mellett

Olyan módon kell a jövőben bevezetnünk az eurót, hogy az biztosítsa a magyar gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét – mondta a Portfolionak adott interjúban Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke. A jegybanki vezető szerint fontos, hogy tényszerű, szakmai diskurzus induljon arról, mikor és hogyan érdemes csatlakoznunk az eurózónához. Ezen a téren az MNB tartja magát a másfél éve bemutatott kritériumrendszerhez, ami a sikeres belépés kulcsa lehet.

Tovább a cikkhez
commerzbank shutter
Kiskunlacháza_town_hall

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
forint bankjegy