forint
Deviza

Nincs talpra állás: 360 közelébe ütötték a forintot az euróval szemben

Portfolio
Az utóbbi napokban egyre csúnyábban gyengült a forint az euróval szemben, így kedden délutánra a 360-as szint közvetlen közelébe bukott, ami nyolchetes forintmélypontot jelent. Az esésben ma elsősorban a rossz nemzetközi befektetői hangulat játszott szerepet: tovább emelkedtek az amerikai kötvényhozamok, ami eleve rontja a feltörekvő piaci devizák között a forint megítélését a múlt héten váratlanul lelassított MNB kamatemelési ütem mellett, másrészt a koronavírus és az elszálló energiaárak miatt egyre csak fokozódnak gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek Ázsiában és Európában is.

Nincs talpra állás: 360 közelébe ütötték a forintot az euróval szemben

Az amerikai részvénypiacok nyitásával lefelé indultak a vezető indexek, a 10 éves amerikai kötvényhozam pedig tovább emelkedett a délelőtti 1,53%-ról 1,55%-ig, így mindez további nyomás alá helyezte a forintot is. Az imént csaknem 360-ig esett az euróval szemben (10 fillér hiányzott), a dollár kurzusa 308-nál jár.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Ma a forint 0,5%-ot esett az euróval szemben, a cseh korona 0,3%-ot, a lengyel zloty viszont 0,9%-ot, így az elmúlt napok relatív alulteljesítése után most a forint a régiós mezőnnyel együtt szenved tovább.

A délutáni újabb forinteséssel gyakorlatilag az látszik, amit az elmúlt napokban már "megszokhattunk": minden lényeges technikai ellenálláson úgy megy át felfelé az EURHUF, mint kés a vajon. Ma éppen a 76,4%-os Fibonacci korrekciós szinten (358,85), illetve a berajzolt csökkenő trendvonalon (359,5).

Az USDHUF is különösebb gond nélkül a 308-as ellenállás fölé emelkedett a ma délutáni kereskedésben (csaknem féléves forintmélypont). Itt a következő ellenállás a 310-311-es zónában látszik.

Lefordultak az amerikai tőzsdék, a technológiai részvényeket ütik a befektetők

Az amerikai tőzsdék mínuszban állnak, mindhárom vezető részvényindex lefordult a nyitást követően, a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq is. Elsősorban a technológiai részvényeket ütik a befektetők, a kedvezőtlen hangulathoz hozzájárulhat az amerikai államkötvényhozamok emelkedése. Az ázsiai piacokon felemás volt a piaci kép, míg Európában vegyes teljesítmények láthatóak. Mindeközben tovább erősödik az olajár, a Brent hordónként már 80 dollár felett is járt napközben.

Tovább a cikkhez

Durva energiaválság alakul, elszállt az áram, a földgáz és a szén ára

Globális energiaválság alakult ki az elmúlt hetekben, több fontos energiahordozó és a villamosenergia ára is meredeken emelkedik, az árak emelkedése már nem csak Európára korlátozódik, és több terméket érint, többek között a földgáz, az olaj, a szén és a villamosenergia ára is elszállt. Az okok között többek között az európai gáztárolók alacsony töltöttsége, az európai gázellátási problémák, a koronavírus-járvány utáni kereslet növekedése, illetve az áll, hogy a 2050-es klímasemlegesség elérése miatt számos ország igyekszik visszavágni a szén-, olaj- és gáztermeléssel kapcsolatos befektetéseket és finanszírozást. A helyzeten tovább ronthat, ha a tél a szokásosnál hidegebb lesz, mert akkor a földgázkészletek még jobban megcsappanhatnak, ez pedig az alternatívák, például a szén árát is még magasabbra tolhatja. A helyzetre világszerte reagálnak a vállalatok, több iparágban a termelés visszafogásával, leállításával válaszoltak.

Tovább a cikkhez

Megint ütöttek egyet a forinton

A 359-es szintről megint esett a forint, napi és egyúttal kéthavi mélypontra, 359,7-ig. A jelek szerint nem csitul a forinteladói nyomás és az amerikai részvénypiacok nyitásához közeledve sincs túl jó hangulat (a kötvénypiaci hozamemelkedés mellett).

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Jön vissza kicsit a forint

A mai (és egyúttal kéthónapos) forintmélypont 359,6-nál volt a bankközi piacon és ahhoz képest az utóbbi egy órában volt egy kis erősödés 359 körülig. A dollár kurzusa 307,4-ig ereszkedett. Mind az EURHUF, mind az USDHUF fontos szintekről kezdett kicsit erősödni, hiszen előbbiben a berajzolt csökkenő trendvonal (és a kerek 360-os szint közelsége), utóbbiban a 308-as ellenállás lehetett most egyelőre megállító tényező az emelkedésben.

Megállt a forintesés a 360-as szint előtt

Az utóbbi órákban megállt a forint esése a kerek 360-as szint előtt, a jegyzések 359,5 körül hullámoznak a bankközi piacon. A dollár kurzusa 308-nál álldogál, és ma délelőtt rövid időre április eleje, azaz fél éve nem látott mélypontra is bukott a kedvezőtlen külpiaci hangulatban.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Fontos megjegyezni, hogy ma a tegnapival ellentétben a forint nem lóg ki a régiós devizák teljesítményéből: mind a forint, mind a zloty, mind a korona 0,4-0,4%-os gyengült az euróval szemben. Ez is jelzi, hogy most inkább globális tényezők mozgatják az árfolyamokat, nem pedig elsődlegesen magyarspecifikus okok. A tényezőkről részletesen írtunk külön cikkünkben.

Miért ütötték kéthavi mélypontra a forintot?  - Íme, néhány fontos tényező

Az amerikai kötvényhozamok jelentős emelkedése, a német választási eredmény üzenete, az európai gázválság miatt is magasabb infláció, továbbá az MNB vártnál lassabb kamatemelési pályája mind tényező abban, hogy a forint mára kéthavi mélypontra esett az euróval szemben a 360-as szint közelében – jelezte a Portfolio-nak név nélkül egy budapesti banki devizakereskedő, illetve egy elemző. A piaci kockázati étvágyat az is rontotta, hogy Kínában a klímavédelmi célú energetikai átállás jegyében a szénerőművek kevesebb tüzelőanyaghoz jutnak, így nagy nyugati cégek gyáregységeiben is fékezni kellett a termelést áramhiány miatt és ez csak tovább rontja a koronavírus miatt egyébként is romló gazdasági növekedési kilátásokat Kínában és Ázsiában is.

Tovább a cikkhez

Keserves időszak előtt állhatnak a tőzsdék - Itt van 5 aggasztó ok, ami pesszimizmusra adhat okot

Annak ellenére, hogy a befektetők látszólag minden adandó alkalommal belevesznek a legkisebb piaci korrekcióba is, azon hangok egyre hangosabbak, akik szerint megérett a részvénypiac arra, hogy a forduljon az általánosan pozitív hangulat. Talán a szeptemBEAR késztette rá a piaci medvéket, hogy a nyári hónapok után hangot adjanak aggályaiknak, és legújabban a világ egyik legnagyobb bankjának számító Goldman Sachs is megfogalmazta, hogy milyen kockázatok leselkednek a piacra. A bank szerint egy sor olyan elem került a képbe, amelyek "fékezik" a vakcinák óta tapasztalt rohamos növekedést. Ezek között Goldman a gazdasági ösztönzők kifutását, az ellátási láncok problémáit, a koronavírust, Kínát, valamint a részvények magas értékeltségét emelte ki, amelyek "összeadódnak és nehezebb hátteret teremtenek növekedés számára a következő hónapokban, de legalábbis években".

Tovább a cikkhez

Veszélyben a japán gazdaság kilábalása is

Japán gazdasága a vártnál később érheti el a teljes kilábalás állapotát a jegybank júliusi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve szerint. Kína lassulása és a járványhelyzet jelenti a fő kockázatot.

Tovább a cikkhez

Ezért esik

Rossz a hangulat a világ piacain, ezért esnek a feltörekvő devizák. A hatás nemcsak a forint piacán van jelen, a cseh korona a forinthoz hasonlóan szintén 0,4%-ot, a lengyel zloty pedig 0,6%-ot gyengült az euróval szemben. A kedvezőtlen nemzetközi hangulat tetten érhető a dollár erősödésében, az amerikai deviza 0,2%-ot erősödött eddig az euróval szemben ma. A vezető német tőzsdeindex is 0,8%-os visszaesésben van.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

A gyengülés oka a kedvezőtlen világgazdasági kilátásokban keresendő: a kínai gazdasági lassulásnak egyre több jele van, az elemzőintézetek egyre húzzák le a várható kínai növekedési előrejelzésüket. A dollárkötvények hozamai az aggodalommal együtt nőnek.

Technikailag kulcsszinten a forint

A mai eséssel gyakorlatilag a július végétől szeptember elejéig tartó forinterősödés 76,4%-os Fibonacci korrekciós szintjén is túlhaladt a forint és a berajzolt csökkenő trendvonal közvetlen közelébe ért. Ez az utolsó ellenállás az EURHUF-ban a kerek 360-as, inkább pszichológiailag fontos szint előtt. Felette 362,5-nél van a következő ellenállás, éppen a július végi lokális forintmélypont.

Már 359-nél

Kedd délelőtt tovább gyengült a forint az euróval szemben, már 359 körül jár a jegyzés, ami 0,3%-kal magasabb a hétfő estinél. Ezzel a magyar deviza továbbra is alulteljesítő a régióban, hiszen a lengyel zloty 0,2%-os gyengülése mellett a cseh korona stagnál.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A koronavírus mintaországai sem mintaországok többé: a delta mindent borított

A kelet-ázsiai és óceániai országok 2020 folyamán sikeresen védekeztek a koronavírus ellen, ezzel pedig a gazdasági károkat is sikerült mérsékelniük. 2021 viszont új helyzetet hozott, a delta variáns terjedése odacsapott a gazdasági aktivitásnak, és a régió gazdaságainak kilátása nagyot romlott.

Tovább a cikkhez

358-nál kezdi a napot a forint – A héten meglesz a 360-as euró?

Kedd reggel 358,3-nál járt a forint az euróval szemben, ez minimális forintgyengülést jelent a hétfő esti árfolyamhoz képest. Az utóbbi napokban ugyanakkor érezhető volt a forint gyengülése, egy hét alatt másfél százalékkal emelkedett az euró-forint jegyzés, egy hónap alatt pedig 2,5% volt a magyar deviza leértékelődése. Ennek következtében lassan a 360-as lélektani határhoz közelít a jegyzés, amire július vége óta nem volt példa. Az MNB vártnál kisebb kamatemelése mellett a lassan szokásossá váló negyedév végi likviditási feszültségek gyengítik most a forintot. A dollárral szemben most 306,4-nél járunk, míg az angol font 419,7 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint versenytársai közül a régióban a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a napot, miközben a feltörekvő piacon a török líra stagnál a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig 0,3%-os erősödéssel kezdett.

A dollár 1,17 alá erősödött az euróval szemben, kérdés, meddig tud ez alatt a szint alatt maradni, tartós lesz-e az áttörés. A következő napokban az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos tárgyalások, illetve a globálisan romló gazdasági kilátások befolyásolhatják elsősorban az árfolyamot. A japán jen 0,3%-kal gyengült a dollárral szemben, míg az angol font egyelőre nem mozdul.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
forint