FONTOS 232 milliárd forintért veszi meg a DIGI-t a 4iG
forint200124
Deviza

Erősödik a forint, az MNB jelzése állhat mögötte

Portfolio
Virág Barnabás MNB-alelnök csütörtökön azt nyilatkozta, hogy Magyarországnak nagyobb szigorításra van szüksége, mint ami szeptemberben látszott. A jelzésre azonnal erősödésbe kezdett a forint, amely a reggeli órákban markánsan gyengült az euróval szemben.

"Magyarországnak nagyobb szigorításra van szüksége, mint ami szeptemberben látszott" - mondta a Bloomberg hírügynökség információi szerint Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős alelnöke. Virág nyilatkozatából egyelőre bővebb verzió még nem látott napvilágot a sajtóban,

de ez a jelzés is elég volt arra, hogy a forint erősödésbe kezdjen.

Pedig a mai nap kifejezetten rosszul indult a forint számára. A délelőtti órákban a tegnap elért féléves mélypontról is tovább gyengült, a napon belüli mélypontján 364-es jegyzést is megérintette az euróval szemben, 0,5%-os volt a leértékelődés. A mai gyengülést alapvetően a rossz nemzetközi befektetői hangulatnak okozta, a cseh korona és lengyel zloty hasonló mértékben veszített értékéből, de hosszabb távon a forint alulteljesítő a régiós devizákkal szemben.

Virág Barnabás szavai előtt 364 felett járt már a kurzus, azonban ezután nagyot rántottak a forint árfolyamán: jelenleg 362,3-as szinten áll az EURHUF jegyzése, ami a tegnapi szintnek felelt meg, de az MNB-alelnök megszólalása után 361,6-ig is elment a jegyzés.

A Magyar Nemzeti Bank szeptemberben kis meglepetésre mindössze 15 bázispontos kamatemelést hajtott végre, holott a piac ennél nagyobb, 20-25 bázispontos emelést is el tudott volna képzelni az erősödő inflációs kockázatok miatt. A jegybank ezután az októberi ülése után, kedden is 15 bázispontos emelésről döntött, ami - bár megfelelt a jegybank korábbi jegyzéseinek - csalódást váltott ki a befektetőkből, és kevésnek bizonyult a feltörekvő piacok számára kedvezőtlen nemzetközi hangulat ellensúlyozására. Nagy kérdés, hogy Virág friss megszólalásának hatása meddig tart ki, a régiós devizák ugyanis továbbra is gyengülésben vannak, és már a forinterősödés is elakadt. Alighanem többet tudunk majd, ha a nyilatkozat többi része is megjelenik.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az egyelőre a kevés információ miatt nem világos, hogy a "szeptemberben gondoltnál nagyobb szigorítás" pontosan mit jelent. Szélsőséges esetben akár a kamatemelési ütem decemberi felerősítésére is utalhatott, de valószínűbbnek látszik, hogy ennél enyhébb jelzésről van szó. Virág Barnabás alelnök a Portfolio Budapest Economic Forumán kedden elmondta, hogy a kamatemelések folytatódni fognak 2022-ben is. Az azonban nem derült ki, hogy ez jelent-e érdemi szigorítást a szeptemberihez képest, vagy csupán kommunikációs váltás történt azzal, hogy a hitelesség erősítése érdekében a jegybank utal a kamatemelési ciklus hosszára. Ebben a kontextusban elképzelhető, hogy Virág Barna mai kijelentése arról szólt, hogy megerősítette azt az értelmezést, miszerint szeptemberről októberre a kamatemelési ciklus várt hossza megnyúlt.

Címlapkép: Getty Images

iskolagyerekek
vakcina oltás védőoltás
bear_1
bét
mezőgazdaság traktor
online ügyintézés

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
forint készpénz bankjegy