forint bankjegy
Deviza

Visszaütötték a forintot az év utolsó napján

Portfolio
Szilveszter napjának reggel még még kis erősödést mutatott a forint az euróval szemben, így a jegyzések 368,5 körülig süllyedtek, aztán elkezdett esni a forint és megint közel került a 370-es szinthez. Ma kevés impulzust kap most a forint külföldről, mert például a legtöbb tőzsde már zárva van az év vége miatt és egyébként is alacsony lehet a likviditás a bankközi piacon, ami felnagyítja a kilengések mértékét.

Eldőlt: kerek számmal búcsúztatta a 2021-es évet a forint

Kerek számot adott meg a december 31-i euró/forint középárfolyamnak a Magyar Nemzeti Bank, mégpedig a 369-es számot. Ez azt jelenti, hogy minden idők leggyengébb árfolyamával búcsúzik a 2021-es évtől a forint.

Tovább a cikkhez

Visszaütötték a forintot az év utolsó napján

A reggeli kis erősödés után a délelőtti kereskedésben ismét esett a forint és a jegyzések 368,4-ről 369,6-ig emelkedtek az euróval szemben a bankközi piacon. A dollár kurzusa 326,1-ig emelkedett, mindkét devizával szemben 0,2% körüli forintgyengülésről beszélhetünk ma.

Próbál erősödni a forint az év utolsó napján

A csütörtök délutáni kereskedésben határozott forinterősödést láttunk 370 felettről 368,5-ig, most innen próbál tovább erősödni a forint. A legtöbb európai tőzsde, köztük a magyar már zárva tart, a német DAX határidős jegyzése is leállt, az euró/dollár pedig oldalaz 1,1310-nél.

Amint látható: a forint év végi gyengülő hulláma a 370-es szint körül elakadt, jelentős részben az MNB felőli folyamatos, tegnap is meglépett újabb kamatemelésének. Ezzel a pénzpiacon ténylegesen számító kamat már 4%-ra emelkedett és ez effektív is, hiszen a bankok által felajánlott összes egyhetes betétet el is fogadta ilyen kamatszint mellett az MNB.

Amint az alábbi relatív árfolyamteljesítményt mutató grafikonon jelezzük: a forint ezzel a 370 körüli billegéssel csak azt érte el, hogy ne legyen egyértelműen alulteljesítő a régióban.

A dollár erős, a forint gyenge szinten stabilizálódásával oda jutottunk az év végére, hogy a dollár/forint árfolyamban a 325 körüli régió már „szokásosnak” nevezhető, de ha több éves távon vizsgáljuk, még mindig látszik, hogy ez azért szokatlanul gyenge forintot jelez.

Címlapkép forrása: Getty Images

cia
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás
trader23

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
forint bankjegy getty stock