bankjegy forint
Deviza

Meglepően jól bírja a forint a nagy részvénypiaci csapkodást

Portfolio
Bár az amerikai inflációs és kamatemelési aggodalmak jókora csapkodást okoztak az elmúlt napokban főként az amerikai részvénypiacon, és ez kockázatkerülést is kiváltott világszerte, a forint meglepően jól viselte ezt a hullámzó hangulatot és nem volt ez másként szerda estefelé sem. Az euró jegyzései a 380-as szint közelében hullámoztak, a dolláré 360 körül.

Meglepően jól bírja a forint a nagy részvénypiaci csapkodást

Az amerikai S&P 500 részvényindex szerda este új mélypontra esett, azaz folytatódik a nagy csapkodások melletti esés az amerikai tőzsdéken, ez azonabn csak alig gyengítette szerda este a forintot az euróval szemben. A jegyzések 379-ről 380-ig emelkedtek, a dollár kurzusa pedig 360-ról 361 közelébe. Az elmúlt napok tendenciáit elnézve meglepően jól viseli a forint a globális kockázati étvágy komoly romlását, amiben szerepe lehet a megemelt magyar kamatszintnek, illetve a tegnap közzétett váratlanul magas magyar niflációs adat mellett tovább erősödő kamatemelési várakozásoknak is.

Emellett az a piaci reménykedés is segíthet a forintnak, hogy az uniós orosz olajembargó kapcsán a tárgyalások a jelek szerint arra haladnak, hogy az EU a REPowerEU nevezetű, az orosz energiahordozókról leválást is segítő csomag keretében plusz pénzt juttathat Magyarországnak, azaz lehet valamiféle megegyezés majd. Az állítólag 195 milliárd eurósra tervezett csomagot a jövő héten mutatja be az Európai Bizottság, a Financial Times ma megszellőztetett belőle részleteket, és ebből elvileg Magyarország is kaphat majd, ahogy arra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utalt rá - több százmillió eurós méretben.

hufesteuj220511
usdhufesteuj220511

Nagy csapkopdás után új mélypontra ütötték az amerikai tőzsdéket

Az elmúlt időszakban elromlott a hangulat a tőzsdéken, az USA-ban főleg az aggasztja a befektetőket, hogy a jegybank az infláció elleni harcban a monetáris politikai szigorítással recesszióba taszíthatja a gazdaságot. Emellett Ázsiában elsősorban a kínai gazdaság lassulása jelent kockázatot, főleg a koronavírus miatti szigorú lezárásokkal összefüggésben. Végül pedig Európában továbbra is zajlik a háború, és akkor az elszállt energiaárakkat vagy az ellátási lánc problémáit nem is említettük. Összességében tehát bőven van miért aggódniuk a befektetőknek, és mindez oda vezetett, hogy a ma közzétett amerikai inflációs adat csak átmeneti fellélegzést okozott, majd a szerda esti kereskedésben új mélypontra ütötték a vezető amerikai indexeket.

Tovább a cikkhez

Megint 380 felett a forint

Szerda délelőtt újra 380 fölé gyengült a forint, a mostani 380,36-os árfolyam 0,2%-kal magasabb a tegnap estinél.

Megvan a jelölt a cseh jegybank élére, be is szakadt a korona

Milos Zeman cseh elnök kinevezte Ales Michlt a cseh jegybank élére, így eldőlt, hogy ő veszi át Jiri Rusnok helyét júniustól. A hírre a korona jelentősen gyengült az euróval szemben, ugyanis Michl közismerten galamb alapállású, így a piac attól tart, hogy véget ér a kamatemelések sorozata.

Tovább a cikkhez

Nagyon ragaszkodik a 380-hoz a forint

Szerda reggel 379,7 körül jár a forint az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett kedd estéhez képest. Az utóbbi napokban a magyar deviza mindkét irányban próbált eltávolodni a lélektani 380-as határtól, azonban mágnesként vonzza ez a szint magához. Elsősorban a dollár árfolyama mozgatta a forintot az utóbbi időben, amikor az amerikai deviza éppen erősödött, akkor a forinton fokozódott a nyomás. Ez azért fontos, mert az euró-dollár még mindig kicsivel 1,05 felett jár, amennyiben azt a szintet átvinné, akkor az további romlást jelenthetne a kockázatvállalásban. A forint 360,1-nél jár az amerikai devizával szemben, míg az angol font 444 forintba kerül.

A forint legközelebbi versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással, gyakorlatilag stagnálással kezdett reggel. A feltörekvő piacon pedig a török líra fél százalékkal gyengült, az orosz rubel pedig 0,4%-kal erősödött a dollárral szemben.

Említettük már az euró-dollár árfolyamot, az amerikai deviza napok óta az 1,05-ös lélektani határt támadja, a múlt héten átmenetileg át is törte, de nem tudott alatta maradni. Most 1,055 körül jár a jegyzés, ez 0,2%-kal magasabb a tegnapinál. A japán jen 0,1 százalékkal erősödött a dollárral szemben, akárcsak az angol font.

Címlapkép: Getty Images

orosz ukrán háború zászló
tankol_draga
gripen magyar onvédség
benzin üzemanyag

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Tematikus PR cikk
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
tizezer forint bankjegy