forint pénzköteg bankjegy
Deviza

Begyújtotta a rakétákat az euró, kapaszkodik a forint is

Portfolio
Erősödéssel kezdte a hetet a forint az euróval szemben, így továbbra is biztonságos távolságban van a 390-es szinttől, aminek áttörése a múlt héten fenyegetett. Ráadásul most a dollár gyengülése is besegíthet a magyar devizának, amennyiben tartós lesz ez a folyamat.

Erre tépik az eurót: az EKB már szeptemberre elbúcsúzna a negatív kamatoktól

Az Európai Központi Bank (EKB) júliusban megkezdheti a kamatemelést és szeptember végéig elbúcsúzhat a negatív irányadó kamattól – írta egy hétfői blogbejegyzésben Chritsitne Lagarde. A jegybankelnök szavaira komoly szárnyalásba kezdett az euró.

Tovább a cikkhez

Az EKB egyre jobban aggódik a gyenge euró miatt

Az Európai Központi Bank több tisztségviselője is egyre hangosabban fejezte ki aggodalmát a gyengülő euró miatt. Bármennyire is úgy gondoljuk, hogy ezek az aggodalmak túlzóak, az euró erősödése lehet a leghatékonyabb módja az infláció gyors mérséklésének - hívja fel a figyelmet az ING Bank.

Tovább a cikkhez

Kapaszkodik a forint is

A dollár gyengülése támaszt ad a forintnak is, most 382,55-nél jár az euró-forint jegyzés, ami 0,4%-os forinterősödést jelent. A régióban a lengyel zloty 0,3%-os, a cseh korona pedig 0,1%-os erősödésben van.

Megállíthatatlanul száguld az euró

Az euró már több mint 1%-kal erősödött ma a dollárral szemben, most 1,0677-nél jár a jegyzés. A szokatlanul nagy mozgás mögött külünösebb hír nincs, a befektetők egyre erősebben árazzák azt, hogy az EKB akár már júliusban kamatot emelhet az infláció elleni küzdelem jegyében.

Tud még tovább erősödni a forint? A dollár most besegíthet

Hétfő reggel 382,7 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,35%-os erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából péntek estéhez képest. Az utóbbi egy hétben több mint másfél százalékkal erősödött a forint a múlt heti csapkodás következtében. Egy hete a 390-es szint áttörése fenyegetett, sőt, rövid ideig fölé is gyengült a forint, majd a hét második felére megint megtáltosodott a magyar deviza. Így alapvetően a 380-390-es szint határozza meg a jegyzést, várhatóan ez a következő időszakban sem lesz másként. Főleg úgy, hogy igazán fontos makroadatok és jegybanki döntések nem érkeznek a héten, így elsősorban a háborús hírekre figyelhetnek a befektetők. A dollárral szemben most 361,6-nál járunk, míg az angol font 454,4 forintba kerül.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty minimális, 0,1%-os erősödéssel, a cseh korona pedig stagnálással kezdte a napot. A feltörekvő piacon a török líra 0,2%-os gyengüléssel nyitotta a hetet a dollárral szemben, míg az orosz rubel 1,3%-os erősödésben van.

A dollár gyengüléssel kezdi a hetet, ami szintén segíthet a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak is, ha tartós lesz. Már 1,06 felett jár az euró-dollár jegyzés, ami 0,4%-os emelkedést jelent péntek estéhez képest. A japán jen 0,1 százalékkal, az angol font pedig 0,6%-kal erősödött reggel a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint