forint200212
Deviza

Megint rákapcsolt a forint - Mégis folytatni tudja az erősödést?

Portfolio
Szerdán komoly szárnyalást mutatott be a forint, 404-től egészen 396-ig zuhant az euró jegyzése. Ez pedig majdnem egyhónapos csúcsot jelent a magyar deviza szempontjából, utoljára augusztus közepén volt a lélektani határ alatt az árfolyam. A mai nap nagy kérdése, hogy innen tud-e még tovább erősödni a forint, egyelőre úgy tűnik, hogy nem.

Gyengül az euró az EKB döntése után

A várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot az EKB, a lépés után az euró mérsékelt gyengülést mutat. A 0,9966 körüli euró-dollár árfolyam 0,4%-kal alacsonyabb a szerda estinél.

Közben a forint viszonylag jól tartja magát, most 395,1-nél van az euró jegyzése, ami 0,1%-os forinterősödésnek felel meg.

Megint erősödik a forint

Csütörtök délre 396 alá kapaszkodott ismét a forint az euróval szemben, ez már csak 0,1 százalékos gyengülést jelent tegnaphoz képest.

Máris gyengül a forint

Az inflációs adat ugyan a vártnak megfelelően alakult, de a forint így is gyengülésnek indult reggel, a jelek szerint nem tudja folytatni a tegnapi javulását. Most 398,2-nél jár az euró jegyzése, ami 0,7%-kal magasabb a szerda estinél.

Itt a friss adat: gyorsul az áremelkedés, egekben az élelmiszerinfláció

Augusztusban 15,6%-ra emelkedett az infláció Magyarországon, ez majdnem negyedszázada, 1998 májusa óta a legmagasabb érték – derül ki a KSH csütörtök reggeli beszámolójából. Ráadásul biztosra vehető a további emelkedés, hiszen a rezsiemelés hatásait már tartalmazó harmonizált fogyasztóiár-index már 18,6 százalékon áll, elemzők szerint néhány hónapon belül jöhet a 20 százalék körüli áremelkedés.

Tovább a cikkhez

Maradt erő a forintban a tegnapi szárnyalás után? Az inflációs adat döntheti el a mai irányt

Csütörtök reggel 396,3 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,2%-os gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából tegnaphoz képest. Ez azonban egyelőre még korrekciónak sem nevezhető, hiszen szerdán nagyjából 2 százalékos szárnyalást produkált a forint. Ebben közrejátszhatott az is, hogy 400-nál jelentős stopok lehetettek az árfolyamban, melyek aktiválódtak, vagyis a befektetők egy része zsebre tette a forint gyengülésén keresett nyeresége egy részét. Emellett a világpiaci gázárak csökkenése, a dollár gyengülése és az uniós megállapodással kapcsolatos pozitív fejlemények is támogathatták a forintot. Utóbbi kapcsán egyelőre a piac kedvezően értékelte, hogy a magyar kormány vállalja egy független korrupcióellenes hivatal felállítását, azonban annak részletei egyelőre nem ismertek, és Brüsszel válaszát sem tudjuk a lépésre. Így egyelőre legfeljebb óvatos optimizmusról beszélhetünk, nem arról, hogy emiatt küszöbön a megállapodás az uniós forrásokról. Ma reggel a KSH az augusztusi inflációs adatot közli, ami akár fordíthat is a forint árfolyamán, illetve kedvező esetben persze további erősödést is kiválthat. A jegybank korábbi várakozásai szerint 15-16%-ra emelkedhetett az infláció, ami az elemzők szerint ősszel elérheti a 20%-ot is. Emellett persze továbbra is érdemes lesz figyelni a gázárakra és a dollárra, ha már azokat emeltük ki támogató tényezőként tegnap. Az amerikai devizával szemben most 395,5 körül járunk, míg az angol font 455,7 forintba kerül.

A forint közvetlen versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a kereskedést, miközben a feltörekvő piacon a török líra és az orosz rubel is 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Említettük már a dollár gyengülését, az amerikai deviza mostanra visszakorrigált a paritásig az euróval szemben, vagyis a jelek szerint továbbra sem tud jelentősen elszakadni a lélektanilag fontos szinttől. Ma délután az EKB várhatóan újabb jelentős kamatemelést jelent majd be, az eurózóna jegybankjának kommunikációja pedig akár komolyabb kilengést is hozhat a piacon. A japán jen 0,1 százalékkal erősödött ma reggelre, az angol font pedig minimális gyengülést mutat.

Címlapkép: Getty Images

praga-csehorszag-karoly-hid
Érmék tőzsde háttérrel
forint készpénz bankjegy
rubel
gáz főzés sütés

Holdblog A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó...

Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint készpénz bankjegy