Forint Euro
Deviza

Visszaütötték a forintot, pedig kitört az örömünnep a piacokon

Portfolio
A vártnál alacsonyabb, remélhetőleg tetőzésen túli amerikai inflációs adatra hatalmas dolláresés, hozamcsökkenés és részvénypiaci szárnyalás alakult ki a csütörtök délutáni-esti kereskedés során világszerte, és a kockázati étvágy hirtelen javulása eleinte a forintot is jócskán erősítette. Aztán a délután második felében és este újra esett a forint az euróval szemben, így a jegyzések a kerek 400-as szint fölé ugrottak vissza. Közben a dollár hanyatlása miatt vele szemben jócskán a 400-as szint alá bukott a kereskedés a bankközi forintpiacon. A forint visszagyengülésében szerepe lehet annak az óvatosság piaci magatartásnak is, hogy a német parlament ma késő este szavazhat a magyar EU-pénzek folyósítására kulcsfontosságú határozati javaslatról.

Elképesztő dollárgyengülés, elakadt a forint

Az esti kereskedésben még tovább erősödött a globális kockázati étvágy: az amerikai tőzsdéket "széttépték", a dollár pedig még tovább zuhant az euróval szemben (1,02 fölé ugrott az árfolyam), mindez azonban a forintot nem volt képes tovább erősíteni (az egyébként megerősödő) euróval szemben. A jegyzések 400-402 közötti hullámoztak.

eurusdzaro221110
eurhufzaro221110

A dollár hanyatlása miatt persze a dollár/forint jegyzések így is komoly esést mutattak: az amerikai inflációs adat előtti 404-ről mostanra még így is 392 körülig jutottunk.

usdhufzato221110

Visszaütötték a forintot, pedig kitört az örömünnep a piacokon

Ritkán látunk akkora elmozdulást makroadatra az euró/dollár árfolyamban, mint ami ma délután bekövetkezett. A vártnál alacsonyabb, remélhetőleg tetőző amerikai inflációs adatra zuhanni kezdett a dollár 0,995-ről és most már 1,02 közelében (!) jár a kereskedés, azaz tegnap éjjelhez képest is 1,6%-os az elmozdulás a világ legnagyobb forgalmú devizapárjában.

eurusdeste221110

Miután megtört a csökkenő trend és a 100 napos mozgóátlag fölé lendült az euró/dollár, most technikailag szabadnak tűnik az út akár az 1,035-ös szintig is, ami betonkemény ellenállás az árfolyamban, illetve a 200 napos mozgóátlag is annak tájékán tart most:

eurusdtecheste221110

Az amerikai inflációs adat miatt felélénkült globális kockázati étvágy miatt (a befektetők "a dolláralapú bunkerből előjöttek" és a feltörekvő piacokat megvették) a forint is hirtelen erősödni kezdett: az euróval szemben 403-ről átmenetileg 398,5-ig esett, majd visszaugrott 402-ig.

hufeste221111

A dollár/forint jegyzések még marknsabb elmozdulást mutattak: 404-ről 392 közelébe szakadtak, majd 395-ig visszaemelkedtek.

usdhufeste221110

Brutális rali van a tőzsdéken, széttépnek mindent

Az elemzői konszenzushoz képest meglepetésre kisebb mértékben nőttek az árak Amerikában: az előző év azonos időszakához képest mindössze 7,7 százalékos volt a növekedés, ami alacsonyabb a várt 8 százalékos értékhez viszonyítva, emellett szeptemberről októberre is lassult az árnövekedés üteme, valamint a maginflációs adatok is kedvezően alakultak. Az adatok publikálását követően gyengül a dollár, és komoly pluszban vannak a vezető tengerentúli tőzsdék is, az emelkedést a Nasdaq vezeti.

Tovább a cikkhez

Kiderült: a magyar EU-pénzek blokkolására hangolnak a német kormánypártok

Szép-szép az a 17 féle intézkedés, amit a magyar kormány a jogállamisági eljárás lezárása és a részleges pénzfelfüggesztés elkerülése érdekében bevállalt az utolsó pillanatban, de nehéz elhinni a jogállami keretek javításának valódi szándékát, illetve pár hét alatt bebizonyítania az Európai Bizottságnak azt, hogy tényleg tartós javulás következik be, ezért nem árt az óvatos hozzáállás – leegyszerűsítve ez az egyik fő üzenete annak a parlamenti határozati javaslatnak, amelyet a három német koalíciós kormánypárt tegnap terjesztett be a Bundestagnak, és amelyről ma várhatóan a késő esti órákban már szavazni is fognak.

Tovább a cikkhez

Újabb nagy szakadás az állampapírpiaci kamatokban

Az Államadósság Kezelő Központ közzétette a mai állampapírpiaci referenciahozamait. Újra hozamesést hozott a nap, minden lejáraton estek a referenciaértékek, különösen a hosszabb lejáratokon látunk nagy csökkenést.

Tovább a cikkhez

Már 400 alatt

Az elmúlt percekben 400 alá erősödött a forint az euróval szemben is, a jelenlegi 399,7 körüli árfolyam 0,65%-kal alacsonyabb a szerda estinél.

eurhuf221110

Próbálkozik megint a forint

A dollár meredek esésével a forint 400,4-ig erősödött az euróval szemben, ez majdnem fél százalékkal alacsonyabb a tegnapi szintnél. A dollár-forint most 396 alatt jár már.

Zuhan a dollár

A várakozásoknál lényegesen alacsonyabb lett az októberi amerikai infláció, sőt a maginfláció is csökkent. Az adat bejelentése után a dollár rögtön zuhanni kezdett, már 1,2%-os esésben van tegnaphoz képest, így 1,01 felett jár az euró-dollár.

Végre egy nagyon jó hír: meglepően jó inflációs adatok érkeztek az USA-ból, gyengül a dollár

Októberben mind a maginfláció, mind az inflációs főmutató mérséklődött az Egyesült Államokban, ami igencsak meglepőnek nevezhető (főleg a maginflációra igaz ez az előző hónapok emelkedése után). A hírre a dollárpiacon jelentős eladásokba kezdtek a befektetők.

Tovább a cikkhez

Marad a 18%-os kamat

Az MNB ma is 18%-os kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét, vagyis nem változik az irányadó kamat. Tegnap a befektetők mintegy 5160 milliárd forintot helyeztek el a jegybank eszközében.

Nagy falat volt a 400-as szint a forintnak – Nekifuthat még újra?

Csütörtök reggel 402,7 körül járt az euróval szemben a forint, ez minimális, 0,1%-os gyengülést jelentett a magyar devizával szemben. Az utóbbi napokban megtorpanni látszik a forint erősödése, tegnap is inkább a gyengülés felé mozdult miután a vártnál kicsivel magasabb októberi inflációs adat jelent meg. A jelek szerint ahhoz további erőre, illetve friss hírekre lenne szükség, hogy a 400-as szintet meggyőzően át tudja törni a forint, egyelőre nem látszanak ilyen kedvező hírek. Ma elsősorban az amerikai inflációs adatra figyelhetnek a befektetők, mely a dolláron keresztül közvetetten a forint árfolyamára is hatással lehet. Most egyébként az amerikai devizával szemben 401,7-nél járunk, míg az angol font 457,4 forintba kerül.

A forint közvetlen versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is stagnálással kezdte a napot az euró ellenében. Közben a feltörekvő piacon a török líra minimális gyengülésben van a dollárral szemben, míg az orosz rubel 0,3%-ot veszített.

A dollár egyelőre mérsékelt gyengüléssel kezdi a napot, továbbra is kicsivel paritás felett jár az euróval szembeni jegyzés. Ahogy említettük, magyar idő szerint délután érkezik az októberi inflációs adat, elsősorban az lehet majd hatással az árfolyamra. A japán jen 0,15%-os, az angol font pedig 0,3%-os erősödéssel kezdte a napot a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint készpénz érme