forint euró
Deviza

Csúnya esésnek indult megint a forint - Már 415 felett az euró

Portfolio
Csütörtök reggel minimális gyengüléssel kezdett a forint az euróval szemben, így 410 körül indította a napot a jegyzés. Délelőtt aztán a gyengülés felé mozdult a magyar deviza részben a dollár erősödése miatt, részben pedig azt követően, hogy kedvezőtlen hírek érkeztek Brüsszelből a hazai EU-források kapcsán. Az esés délután sem állt meg.

Nagy csapkodások a forintpiacon

Az EU-pénzekkel kapcsolatos, egymásnak látszólag ellentmondó - külön cikkünkben elmagyarázott - információk mellett, illetve a borongósabb külpiaci hangulatban továbbra is nagyobb csapkodások látszanak a bankközi forintpiacon. Az euró jegyzései egészen 416 közelébe emelkedtek 408-ról, de aztán mostanra 413-ig visszasüllyedtek. Közben az euró/dollár is jócskán süllyedt, azaz a romló hangulatban erősödött a dollár, ez pedig szintén hozzájárulhat a forint gyengüléséhez.

hufeu penz221117

Most akkor mi lesz az EU-pénzeinkkel?

Az, ami ma megjelent az Európai Parlament és az Európai Bizottság illetékeseitől, látszólag ellentmond egymásnak, de összességében egy irányba mutat: Magyarország megkaphatja a november 29-i bizottsági döntéskor a jóváhagyást az 5,8 milliárd eurós helyreállítási programra, illetve 65%-nál, mintegy 3000 milliárd forintnál, kisebb mértékű felfüggesztésre tesz majd javaslatot a felzárkóztatási pénzeinknél a Bizottság.

Tovább a cikkhez

Esik tovább a forint

Újabb hullámban gyengült a forint délután, mostanra már 415 felett áll az euró/forint kurzus. Röviddel 14 óra előtt 415,16-os szinten volt az árfolyam.

A dollárral szemben még markánsabb az esés. A dollár/forint árfolyam kora délután ismét a 400-as szint fölé került, mostanra pedig már 402-es kurzus jellemző.

Reuters: Még idén feloldhatják magyar EU-s pénzek zárolását

Az Európai Unió végrehajtó testülete jó úton halad afelé, hogy még ebben az évben feloldja a Magyarországnak szánt több milliárd eurós támogatás zárolását, miután Orbán Viktor miniszterelnök engedett a demokratikus ellenőrzéssel és egyensúlyozással kapcsolatos nyomásgyakorlásnak - közölték uniós források a Reuters-szel.

Tovább a cikkhez

Súlyos kijelentés jött Brüsszelből az EU-pénzekről, erre üthették meg a forintot

„Értékelésünk szerint bár Magyarország a helyes irányba tett lépéseket, de ha a 17 kiigazító lépést megnézzük, akkor egyszerűen lehetetlen arra a következtetésre jutni, hogy ezek teljesen megszüntetik az uniós költségvetésre és az uniós pénzekkel való hatékony gazdálkodásra leselkedő veszélyeket Magyarországon” – jelentette ki egy ma délelőtti fontos európai parlamenti sajtótájékoztatón Petri Sarvamaa, az Európai Parlament magyar jogállamisági helyzettel kapcsolatos egyik társjelentéstevője (képünkön balról a második). Éppen a kijelentés elhangzása utáni perctől kezdett el szakadni a forint és ugrott 408-ról 414-ig az euróval szemben.

Tovább a cikkhez

Megütötték a forintot

Csütörtök délelőtt 413,3-ig gyengült a magyar deviza, ez már 0,9%-kal magasabb a szerda esti árfolyamnál.

410 környékére gyengült vissza a forint – Merre tovább innen?

A forint 409,2 körül járt csütörtök reggel az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett tegnap estéhez képest. A szerdai nap ismét felemásra sikerült a forint szempontjából: a kereskedés első felében erősödött a magyar deviza, majd délután újra 410-ig emelkedett az euró jegyzése. Továbbra is elsősorban a nemzetközi hírekre figyelnek a befektetők, itthonról egyelőre nem várható olyan súlyú hír, ami érdemben módosítaná a hangulatot. Ugyanakkor az uniós forrásokról való tárgyalások alakulása fontos lehet, az idő egyre inkább sürget a megállapodással kapcsolatban, vagyis a következő hetekben ez a forint számára is fontos téma lehet. A dollárral szemben most 394,8 körül járunk, míg az angol font 470,5 forintba kerül.

A forint közvetlen versenytársai közül a lengyel zloty 0,2 százalékos erősödéssel kezdte a napot, míg a cseh korona stagnálással indítja a napot. A feltörekvő piacon a török líra alig mozdult a dollárral szemben, az orosz rubel pedig 0,2%-kal gyengült reggel.

Az euró-dollár árfolyam utóbbi napokban látott emelkedése is megtorpanni látszik az 1,04-es szintnél. A jelenlegi 1,0385-ös árfolyam 0,1 százalékos dollárerősödést jelent szerda estéhez képest. Közben a japán jen és az angol font is minimális erősödéssel kezdett a dollárral szemben.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus gyerek gyermek beteg láz getty stock
mvm-gaz-gazarak
adventi koszorú
zenehallgatás fejhallgató pihenés
gáz
whisky
fegyver-pisztoly
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Forint Euro