forint bankjegy huf
Deviza

Ugrik a forint az MNB bejelentései után

Portfolio
A forint kedd reggel az euróval szemben 395 körül kezdett, majd kora délutánra 398-ig esett, aztán az MNB kamatdöntése után hirtelen szárnyalásba kapcsolt, mert a jegybank egyik bejelentése - a kötelező tartalékráta duplázása - meglepő monetáris szigorítást jelent. Emellett a jegybank azt is tisztázta, hogy csak a magyar eszközök kockázati megítélésének tartós javulása esetén nyílik meg a tér a kamatcsökkentések előtt. Mindezek hatására estére 390 alá bukott az euró jegyzése, azaz héthavi csúcsra ért a forint, a dollárral szemben pedig 358-nál nyolchavi forintcsúcs alakult ki.

Megpihen estére a forint

A délutáni jelentős forinterősödés után az esti kereskedésben 389,5 körüli oldalazás látszik a forint euróval szembeni árfolyamában, a dolláré pedig 357,5 körül jár a bankközi piacon. Ez azt jelenti, hogy tegnap estéhez képest mintegy 1,5%-os az erősödés mindkét relációban.

hufmegallt230124

Bedurvult a forint, ritkán látunk ekkora erősödést egy nap alatt

Folytatódik a forint szárnyalása az esti kereskedés során is: az euró jegyzései már 389,5-nél járnak, azaz napon belül csaknem 9 egységnyi a szárnyalás, a tegnap esti 395 körüli szinthez képest persze még "csak" bő 5 egységnyi az elmozdulás (1,5%). Napon belül 9 egységnyi elmozdulást/erősödést nem túl gyakran látunk, amit tehát az MNB váratlan monetáris szigorítása ért el.

hufeste230123389

A piac a kamatok változatlanul hagyására számított (ez megtörtént) azon szignál mellett, hogy az MNB a tetőzés felé haladó infláció mellett már a kamatcsökkentést esetleg kommunikációs szinten elkezdi óvatosan előkészíteni. Ehhez képest a kötelező tartalékráta duplázása a likviditás szűkítését célozva meglepetés, noha a jegybank ezzel együtt is azt mondja, hogy a következő hónapokban már tényleg tetőzhet az infláció. Közben azt is tisztázta az MNB, hogy az egynapos betéti ráta (18%) csökkentéséhez a magyar piacok kockázati megítélése tartós javulása kell, ami kommunikációs szinten talán szintén kicsit szigorúbb hangvétel, mint amire a piac számított. E kettő ok váltotta tehát ki a forint szárnyalását, ami az euróval szemben június eleje óta nem látott szintet jelent (héthavi forintcsúcs), a dollárral szemben pedig 358-nál nyolchavi csúcsról beszélhetünk. Amint az alábbi ábrákkal érzékeltetjük: a mai forintugrással meggyőzően letörte az EURHUF a tavaly tavasztól őszig bekövetkezett mozgás 50%-os Fibonacci korrekciós szintjét, az USDHUF pedig a 61,8%-os szintet és így további érdemi tér nyílt meg a forinterősödés előtt. Ezt az egyelőre magas magyar kamatkörnyezet, a kamatkülönbözetre játszó carry trade pozíciók fenntartása és újak felvétele is táplálhatja.

hufestetech230123
usdhufestetech230123

Elemzők: kihívások várnak még az MNB-re

Az elemzők szerint várható volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem változtat az alapkamaton és az egynapos betéti kamat marad az irányadó ráta. Ugyanakkor a szigorítás egy fontos új eleme lehet a tartalékráta megduplázása. Az infláció az év második felében akár a lazítás gyorsítására késztetheti az MNB-t.

Tovább a cikkhez

Már 390 közelében

Tovább menetel a forint, már 1,3%-os a napon belüli erősödés az euróval szemben. Délután 5-kor a 390-es szintet karcolja az árfolyam.

A hazai devizát segítette, hogy az MNB szigorú monetáris politikai irányultságról tett tanúbizonyságot ma délután.

Elindult vissza a forint

Az MNB üzenetének hatása már megkopott: a forint ugyan a 390,65 alatti szintre is benézett, de most újra gyengülni kezdett, fél 5-kor már 392,22 volt a váltás az euróval szemben.

A dollár esetében egy rövid ideig még 360 alá is benézett a magyar valuta, viszont mostanra visszaszökött a kurzus 361,2-re.

Tart a lendület

A forint euróval szembeni árfolyamának lendülete nem csökken Virág Barnabás MNB-alelnök tájékoztatója alatt. A jegyzések a 391-es szint alá süllyedtek.

Ilyen erős június 8. óta nem volt a hazai fizetőeszköz.

Megy tovább a forint

Már 392 alá is leszúrt az euró árfolyama, ez érdemi erősödést jelent, főleg ahhoz képest, hogy a nap eleje gyengüléssel telt, és délelőtt már 398 közelében járt a kurzus. Vagyis napon belül közel 1,5%-os erősödést láthatunk. A mozgást a mai jegybanki lépés váltotta ki. A piac alapvetően arra számított, hogy a jegybank finoman elkezdi a kamatcsökkentés előkészítését, ehhez képest nemhogy tartózkodó volt ezzel kapcsolatban, hanem még a banki kötelező tartalékráta jelentős emelését is bejelentette, ami tulajdonképpen egy szigorító monetáris politikai lépésnek számít.

Erősödésbe kapcsolt

Az MNB friss döntésének hatására a forint erősödésbe kapcsolt, 394,3-iog szúrt le az euróval szemben. Ez napon belül 0,3%-os erősödést jelent.

Itt az indoklás a jegybanki kamatdöntésről - Trendszerű javulás kell kockázati megítélésében a kamatcsökkentéshez

Az inflációs csökkenését szolgáló gazdasági faktorok erősödésére számít a jegybank a következő hónapokban - derül ki az MNB mai közleményéből, amit a kamatdöntés után adott ki.

Tovább a cikkhez

Csökkenti a veszteségeket a forint

A délután közepére már erőre kapott a forint, zárkózni kezdett az euróra és a dollárra is. Előbbi esetében már a 396-os szint felé tart.

Míg a dollárnál a 364,5 körüli árfolyammal kacérkodik.

Az euró árfolyama 397 forint körül mozog

Az euró árfolyama valamivel 397 forint felett ragadt kedden kora délután, korábban járt 396 környékén is, de nem tudott tovább erősödni.

Kérészéletű volt a forinterősödés

A déli időszakban a forint újra távolodni kezdett a 397-es szinttől, de nem háromnegyed 2-re újra begyengült ezen szint alá az euróval szemben. A 397,5 és a 398-as kurzusoknál látszik támasz a forint számára.

Intenzív a forint gyengülése

Az euróval szemben már bőven fél százalék felett gyengült a forint, a 398-as szintet is majdnem megütötte a váltás. Az intenzívebb gyengülésben nem látszik pozitív korrekció.

A dollár is leszakítja a forintot

Késő délelőtt a forint a dollárral szemben is gyengébben áll, 0,4 százalék körüli mínusszal. A 365 feletti szint felett jár a jegyzés, miközben hétfőn már a 360-as szintek környékére erősödött a forint, de kedden már 366 felett is volt az árfolyam.

Gyorsabb sebességre kapcsolt a gyengülés

Háromnegyed 11-re újra gyengülésbe kezdett a forint az euróval szemben, már a 396,8 feletti szintre is benézett a jegyzés.

Eközben az euró is lendületét veszítette a dollárral szemben, pedig a holland gáztőzsdei árak intenzív esésben vannak, 10 százalék feletti a mínusz, ami jellemzően erősíteni szokta a közös európai valutát. Ugyanígy a francia, német és euróövezeti bmi-adatok is összességében pozitív képet mutatnak, de ez mégsem tartotta meg a dollárral szembeni 9 havi csúcson az eurót.

Lerántotta a forintot a kamatdöntés

Nem sokkal 9 óra után a forint egy lendületes gyengülésbe kezdett, 396,4 fölé szökött a tartomány a reggeli 394,7 körüli szintekről. Utána a 396 feletti sávban maradt a kurzus.

Ma sem változik a kamat

Kedden is változatlan, 18%-os kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét az MNB, vagyis október közepe óta változatlan az irányadó kamat. A befektetők ma kiemelten figyelhetik a jegybank délutáni kommunikációját a kamatkondíciók várható alakulásával kapcsolatban, a kérdés az lesz, tesznek-e az eddiginél erősebb utalást a közelgő kamatcsökkentésre.

395 körül kezd a forint az MNB kamatdöntése előtt

Kedd reggel 395-nél járt a forint az euróval szemben, ez egyelőre minimális elmozdulást jelent tegnap estéhez képest. A hét elején egyébként inkább gyengélkedés jellemezte a magyar devizát, a Fitch Ratings péntek esti döntése a magyar adósbesorolás kilátásának rontásáról negatív hatással volt a magyar eszközökre. Jelentős gyengülést egyelőre nem láttunk, hiszen nem volt nagy meglepetés a hitelminősítő döntése. Ma idén először összeül a Monetáris Tanács, hogy döntsön a kamatokról, a monetáris kondíciók várhatóan továbbra sem változnak. A legnagyobb kérdés az lesz, hogy a jegybank tesz-e utalást a 18%-os irányadó kamat közelgő csökkentésére. Éppen ezért elsősorban az ülést követő közleményre, illetve az esetleges háttérbeszélgetésre figyelhetnek a befektetők, illetve az ott elhangzó üzenetekre reagálhat a forint. A dollárral szemben most 362,8 körül járunk, míg az angol font 449,8 forintba kerül.

A régiós versenytársak közül a lengyel zloty egyelőre minimális gyengülésben van az euróval szemben, míg a cseh korona stagnálással kezdte a napot. A feltörekvő piacon a török líra és az orosz rubel is alig rezdül a dollárral szemben.

Az amerikai deviza továbbra sem tud erősödni az euróval szemben, változatlanul 1,09 közelében jár a jegyzés. A kedd reggeli 1,089 közeli árfolyam 0,2%-os dollárgyengülést jelent tegnaphoz képest, elvileg ez a mozgás is támogatja a forintot. A japán jen fél százalékkal erősödött az amerikai fizetőeszközzel szemben, míg az angol font 0,25%-ot javított.

Címlapkép: Getty Images

szélturbina szélerőmű
Donald Trump emberséges fellépésre kéri Kínát
európai bizottság brüsszel eu európai unió
nyugdij nyugdíjas
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
forint