Előfizetői tartalom

Döntött a jegybank - Kitörésre készül a forint

Némi meglepetésre az eddigi 75 helyett 100 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre az MNB Monetáris Tanács kedd délután. Ezt követően pedig hamar áttörte a 390-es szintet az euróval szemben a magyar deviza. A technikai képet figyelembe véve elmondható, hogy már napok óta érett egy nagyobb elmozdulás, a kamatdöntés hatására pedig most ez meg is történt.

A mai kamatdöntő ülésén az eddigi 10 százalékról 9 százalékra mérsékelte az irányadó rátát az MNB Monetáris Tanácsa. Az általunk megkérdezett szakértők igencsak megosztottak voltak a tekintetben, hogy 75 vagy 100 bázispontos vágásra fog-e sor kerülni a mai ülésen, végül azonban az utóbbi esett a döntéshozók voksa. A jegybankon az elmúlt időszakban már a kormány oldaláról is nagyobb volt a nyomás a kamatvágási tempó növelését illetően, emellett azonban a vártnál kedvezőbb januári inflációs adat, az elmúlt egy hónap nyugalmasabb tőkepiaci mozgásai, illetve a magyar gazdaság romló növekedési kilátásai is befolyásolták a döntést.

Arra már múlt heti elemzésünkben is felhívtuk a figyelmet, hogy meglehetősen korlátozott a tér a forint erősödése előtt, miután január óta egy merek trendben gyengült a magyar deviza. Az elmúlt napokban azonban a piaci szereplők érezhetően vártak egy olyan eseményre, amelynek hatására újabb kitörési kísérlet következhet a 390-es szint fölé, ez pedig végül a mai kamatvágással be is következett.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a 390 forintos szinttől még érdemben nem távolodott el a jegyzés, és nem egy egzakt ellenállási szintről beszélünk, hiszen jól látható, hogy januárban kétszer már a 390,5-ös szintig is felszúrt a jegyzés, további gyengülést azonban akkor nem láthattunk a forint árfolyamában.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés