Előfizetői tartalom

Vásárlás kriptovalutával: az adózás szemüvegén keresztül

Amikor a már birtokunkban levő kriptovalutánkat eladjuk, és cserébe közvetlenül törvényes fizetőeszközt - forintot, dollárt, eurót stb. - kapunk, mára már evidenssé vált annak szükségessége, hogy a tranzakció szja-kötelezettségét megvizsgáljuk. Kérdés azonban, hogy mi történik akkor, ha a kriptovalutánkat más kriptovalutára cseréljük, autót vásárolunk belőle, vagy rendezzük vele a legkülönfélébb szolgáltatások díjait. Illeszkedve a globális trendbe, Magyarországon is egyre több kereskedő fogad el termék vagy szolgáltatás ellenértékeként kriptovalutát. De vajon a vásárlók, illetve az eladók döntésüknél mérlegelik-e az ilyen tranzakciók szja-következményeit? Előrebocsátom: kellene, mindkét oldalnak - adott esetben utólag is!

Mielőtt választ adnék a miértre, szeretném jelezni, hogy a jelenleg hatályos jogszabályi előírásokat vettem alapul. A kormány tavaszi adócsomagja hamarosan az Országgyűlés elé kerül, és hasonlóan más jövőbeni jogszabálymódosításokhoz, érintheti az általam levont következtetések érvényességét. Az szja-törvény alapján jövedelmem keletkezhet, ha valamit drágábban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés