Előfizetői tartalom

Új MNB inflációs prognózis: 5.3% dec/dec (+0.5%p)

Portfolio
Az MNB Monetáris Tanácsa (MT) a mai napon megvitatta és publikálásra jóváhagyta a Jelentés az infláció alakulásáról címû kiadványt. Az elfogadással párhuzamosan közelmény jelent meg a MT állásfoglalásáról. Az állásfoglalásból kiderül, hogy az MNB inflációs prognózisa az idei év végére 0.5%ponttal emelkedett a februári inflációs jelentés publikálása óta. Az új prognózis 5.3% az eddigi 4.8%-kal szemben. 2003-ra a becslés 3.4%, de a jegybank nem zár ki egy 4%-hoz közeli értéket sem. Az inflációs pálya alakulása szempontjából a legfontosabb kockázati tényezõk a munkabérek gyors emelkedése és az olajár. Az expanzív fiskális politika szintén nehezíti a kitûzött inflációs pályán maradást.

A jegybank megítélése szerint az elmúlt időszakban felerősödtek azok a tendenciák, melyek a jövőben fékezhetik az infláció mérséklődését. Emelkedett a kereskedelmi partnereinktől importált infláció, illetve az olajárak is érdemben növekedtek. Míg korábban az euróövezetből importált inflációnál az átmeneti tényezők tűntek jelentősebbenk, addig a legutóbbi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés