Előfizetői tartalom

MOL: csak semmi pánik

Portfolio
Bár jelentősen mintegy 38%-kal elmarad a MOL eredménye a piaci várakozásoktól, számottevő negatív elmozdulások a gazdálkodás trendjében nem mutathatók ki. A várakozástól való eltérést minden bizonnyal a jelentősen romló TVK eredmény (rosszul debütált a konszolidáció) és a pénzügyi szinten feltehetően előrejelzések alatti teljesítmény indokolja. Mindazonáltal a MOL eredményei teljes mértékben megfelelnek a nemzetközi porondon tapasztalható profit elmozdulásoknak, sőt az átlagosnál jobb a teljesítmény. Amellett, hogy a gazdálkodási környezet nagymértékben romlott, tovább növelte cash flow termelését a társaság, melynek köszönhetően jelentősen csökkent az eladósodottság. A gázüzletágat illetően új tárgyalások kezdődnek az új kormánnyal. A jövő szempontjából ugyanakkor az idő meglehetősen szorít, hiszen 29 dollár környéki olajárnál a negyedik negyedévre jelentős veszteségek érhetik a MOL-t a gázüzletágban változatlan egyéb feltételek mellett. Piaci szempontból továbbra is kellően ellentmondásos maradhat a részvény megítélése. A gázüzletággal kapcsolatos események minden bizonnyal tartogatnak még meglepetéseket.

Mielőtt rátérnénk a gázüzletágra érdemes egy gyors összehasonlítást végezni a vezető olajcégek (a MOL több szempontból is ezekhez méri magát), az OMV és a MOL első negyedéves teljesítménye között. Mint az alábbi táblázatból kiderül, a kutatás-termelés divízió eredménye a legjobb teljesítményt mutatja a csoporton belül, míg feldolgozás-kereskedelem terén csupán...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés