Előfizetői tartalom

A "reális" P/E - elmélet, gyakorlat és alkalmazhatósági korlátok

Portfolio
Egy átlagos spekuláns minden második rémálmában megjelenik a P/E mutató. A legelterjedtebb és legegyszerűbb részvényértékelési módszert adja a befektetők kezébe a P/E. Mégis - Ford Fairlane szavaival élve - "szórakoztató, de leginkább fájdalmas" lehet a mutató helytelen használata. Így érdemes egy kicsit a színfalak mögé nézni; Mit is jelent pontosan, mire is korlátozódik a valós felhasználhatósága? Vajon minden szituációban elegendő információt ad-e a döntésünkhöz? Írásunk ezen kérdésre kíván választ adni, konkrét példákkal illusztrálva a P/E felhasználhatóságának korlátjait bemutatva. Egy melléklet erejéig az aktuális regionális piacárazási különbségekre is kitérünk.

A "reális" P/E érték meghatározása. Felhívjuk Olvasóink figyelmét, hogy egy-egy bekezdés erejéig helyenként elméleti síkra csúszik írásunk, ezen rövid részek nyugodtan átlapozhatók anélkül, hogy érthetetlenné válna a folytatás. A P/E mutató alapvetően egy részvény relatív árát kívánja kifejezni. Tekintettel arra, hogy a részvény távolról sem tekinthető...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés