Előfizetői tartalom

Brüsszeli csúcs - folytatódhat-e a bővítési folyamat

Portfolio
A keddi külügyminiszteri csúcs után ma Brüsszelben folytatódik az unió bővítésének, illetve intézményi reformjának vitája. A legégetőbb kérdések közé tartozik a mezőgazdaság reformja, illetve a leendő tagok számára esetleg elérhető közvetlen kifizetések, a csatlakozás költségeinek megosztása az egyes alapok feltöltésén keresztül, az esetleges nettó befizetői pozíció kialakulása esetén milyen kompenzációs forrást alkalmazzon az EU. Emellett a nizzai szerződésben megfogalmazott belső intézményi reformok ügyét érintően is maradt még néhány nyitott probléma. Egyetértésről korántsem beszélhetünk a tagországok között, a zsebbe nyúló kérdésekre mindenki élesen reagál.

A tagországok között elvileg egyetértés mutatkozik a korában is ismertetett "big-bang" kérdésben (10 országos bővítés), ugyanakkor a költségvetési, illetve mezőgazdaságot érintő kérdésekben éles ellentmondások vannak. Már csak kiegészítő jellegű, hogy a bővítés során megreformálandó intézményekben a szavazati jogoknál a csatlakozó államok a jelenlegi tagországokhoz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés