Előfizetői tartalom

Tény vagy becslés - a pénzügyi kimutatások reformja

Portfolio
A 2001-es Enron, majd az azt követő több nagyvállalati számviteli botrány után elfogadott törvényi szigorítások a vezérigazgatók és pénzügyi igazgatók felelősség vállalását jelentősen megnövelte. Mindazonáltal egy hagyományos eredménykimutatás és mérleg struktúrájában nem lehet szétválasztani a tény és a becsült adatokat. Ennek elkülönítése nélkül a jelenlegi formában a vállalat vezetők az összes becsült adatért is felelősséget vállalnak, holott létezne egy lényegesen racionálisabb kimutatási forma, mely a befektetők tájékozódását is megkönnyítené - írja júniusi számában az HBR.

Az érvényben lévő amerikai szabályozás szerint minden tényként kimutatott adatért a társaság vezérigazgatójának felelőséget kell vállalni. A tradicionális eredménykimutatás és mérleg azonban távolról sem csak tényadatokat tartalmaz. Az értékcsökkenés elszámolásakor ki tudja garantálni, hogy az adott termelő eszköz ténylegesen a tervezett X évig fog hasznosan működni?...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés