Előfizetői tartalom

Kína fokozatosan áttérhet egy rugalmasabb árfolyamrendszerre

Portfolio
A kínai elnök, Hu Jintao a hét végi berlini G20 konferencia kapcsán dél-amerikai körútjának kubai állomásán kijelentette, hogy "fokozatosan egy olyan rugalmasabb árfolyamrendszerre térünk át, melyben nagyobb szerepet kaphatnak a piaci keresleti és kínálati erők". Ez fontos jelzés a piacnak, az Egyesült Államoknak, melynek hatalmas külkereskedelmi mérleg hiányának egyik legfontosabb forrása a jüan dollárhoz való rögzítettsége.

Az USA, illetve több nagyobb gazdasági erővel rendelkező ország már évek óta egyre nagyobb nyomást fejt ki az ázsiai ország vezetésére, hogy engedje a jüan árfolyamát a piaci keresleti-kínálati viszonyoknak megfelelően felértékelődni. Ma a kínai központi bank kormányzó*helyettese, Li Ruogu egy nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Kína döntéseit nem befolyásolja a külföldről...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés