Előfizetői tartalom

Devizatartalékok: várható-e Magyarországon a dollár súlyának csökkentése?

Portfolio
Járai Zsigmond az MNB deviza, illetve aranytartalék-kezelési feladatainak kérdéskörét említve kifejtette, az azokon keletkezett nyereséget/veszteséget nyilván kell tartani. A jegybankelnök szerint az MNB céljait, a stabilitási szempontokat figyelembe véve elegendőnek mondhatók Magyarország devizatartalékai (10-11 milliárd euró). A dollár elmúlt időszakbeli számottevő erősödésének kapcsán a portfolio.hu kérdésére Járai elmondta, hogy az MNB az év végén szokta megvizsgálni az árfolyamok és a devizatartalékok kérdését, addig még nem lehet tudni, hogy mi történik a devizapiacokon.

Járai kifejtette, hogy egyelőre nem tervezik a dollár devizatartalékon belüli súlyának csökkentését, mivel abban a dollár eszközök aránya minimális (az ország külkereskedelmi orientációja 80%-ban euró-denominált), emellett az MNB-nek elsődlegesen nem a nyereség/veszteség kérdésére kell koncentrálnia. Járai ugyanakkor hozzátette, hogy természetesen nagyobb árfolyam-mozgások...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés