Hogyan hat az ereidre a koleszterin?

Webbeteg.hu
2016. november 12. 13:25    
nyomtatás
A magas koleszterinszint alattomosan tesz kárt az érrendszeredben: sokáig nem okoz tüneteket, viszont már fiatalkorban is visszafordíthatatlan folyamatokat idézhet elő az ereid falán. Minden, amit a koleszterinről tudnod kell.


A magas koleszterinszint összefüggésben áll az erek falán felhalmozódó meszes plakkal, ez a folyamat az érelmeszesedés, ami a szívbetegségek leggyakoribb rizikófaktora. Hazánkban és a fejlett országokban a halálozás egyik legfőbb okozó tényezőjeként - a rákos megbetegedések után -, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket tartják számon, és nem is kell sok ahhoz, hogy az egész világon vezető halálokként szerepeljen.

Az érelmeszesedés (atherosclerosis) létrejöttét sok olyan tényező befolyásolja, melyeken kellő odafigyeléssel változtatni lehet. Ilyen a
 • dohányzás;
 • a magasvérnyomás-betegség;
 • a cukorbetegség;
 • a mozgáshiány;
 • az elhízás;
 • a stressz;
 • az emelkedett vérzsírszint.

Ugyan az érszűkülettel járó betegségeket nem lehet csupán a fentiek rovására írni, a helyes életvitel kialakításával a súlyos szövődmények elkerülhetőek lennének.


A vérzsírok


A koleszterin elsősorban negatív tulajdonságai miatt ismert, de meg kell említeni, hogy nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis nélkülözhetetlen az állati és emberi sejtek számára:
 • részt vesz a sejtmembránok alkotásában,
 • sok fontos vegyület (D-vitamin, epesavak stb.) előanyaga.

A koleszterin egy része az elfogyasztott táplálékból származik, azonban szervezetünk (főleg a máj) maga is képes koleszterint előállítani.

Hogyan hat az ereidre a koleszterin?


A másik fontos vérzsír-komponenst a trigliceridek jelentik, melyek a szervezet energiaellátásában is részt vesznek.

A vérzsírok (lipidek) a fehérjékhez kötődve keringenek. Ezek egyik típusa az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein), mely jórészt koleszterinből áll, és melynek magas szintje összefüggést mutat az érelmeszesedéssel.

Erről a folyamatról és a "jó" koleszterinről a WEBBeteg.hu-n olvashatsz bővebben.

Mi okozza a koleszterinszint-emelkedést?


A magas koleszterinszint mögött családi tényezők, betegségek és az egészségtelen életmód is állhat.

Az örökletes tényezőkön túl okozhatják
 • vese- és májbetegségek,
 • a pajzsmirigy alulműködése,
 • cukorbetegség,
 • bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat,
 • a mozgásszegény, bő kalóriabevitellel járó életmód

is kedvezőtlenül befolyásolja a vérzsírszintedet.

Mivel az arra hajlamos emberek érrendszerében már a fiatal felnőttkorban elkezdődik a meszes plakkok kialakulása, és az egyszer már kialakult lerakódás nem visszafordítható, érdemes a megfelelő életmód kialakítását minél hamarabb elkezdeni.


Honnan tudod, hogy magas a koleszterinszinted?


A magas vérzsírszintnek legtöbbször nincs tünete, ezért érdemes rendszeresen ellenőriztetned a koleszterinszintedet.

Ha a családodban már előfordultak szív- és érrendszeri megbetegedések, agyi érelzáródások, vagy ismerten magas a koleszterinszint a rokonok körében, érdemes - az életmód-változtatáson kívül - már fiatal felnőttkorban elmenned szűrővizsgálatra.

A fiatal nők szervezetében, az ösztrogén segíti az LDL- és HDL-koleszterin közötti egészséges egyensúly megtartását. A menopauzán átesett nőknél azonban a petefészkek már nem termelnek annyi ösztrogént és a szív- és érrendszeri betegségek rizikója is eléri a férfiak kockázati szintjét.

A mérés egy egyszerű vérvétellel megoldható, de számos helyen, patikákban, illetve mobil szűrőállomásokon elérhető az ujjbegyből történő mintavétel is, melynek segítségével az összkoleszterin mutatható ki.

Hogy milyen életmódbeli változtatások kellenek, ha magas a koleszterinszinted, arról cikksorozatunk következő részében olvashatsz.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium