Mi számít túlsúlynak és mi elhízásnak?

Webbeteg.hu
2016. május 5. 09:35    
nyomtatás
Sok helyen hallani, olvasni, hogy mi, magyarok a legelhízottabb népek között vagyunk és ezt bizony az egészségügyi felmérések mindi-mind igazolják. Mi számít túlsúlynak, mi számít elhízásnak. Milyen szövődményei lehetnek a túlsúlynak? I. rész.


Az elhízás, - más néven obezitás - olyan állapot, ami során a túlzott mértékű zsíreltárolás olyan mértékű, ami már veszélyeztetheti az egészséget, hozzájárulhat a várható élettartam csökkenéséhez, nem mellesleg többféle egészségügyi problémához vezethet. Elhízott az a személy, akinek testtömegindexe (BMI) 30 kg/m2 felett van. (A Webbeteg.hu-n könnyen kiszámolhatod a BMI-det).

Mi számít túlsúlynak és mi elhízásnak?

Forrás: Webbeteg.hu


Hogy állunk?


Magyarország a harmadik helyen áll a kóros elhízás gyakoriságában a világranglistán. Egy 2014- es 30 OECD országot vizsgált felmérés listáján mi vagyunk a legkövérebbek:

Mi számít túlsúlynak és mi elhízásnak?

Forrás: Index.hu


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján:
  • 1980 óta világszerte megduplázódott az elhízottak száma;
  • 2014-ben több mint 1,9 milliárd (!) 18 évesnél idősebb túlsúlyost tartottak számon, közülük 600 millióan már elhízott fázisban voltak;
  • 2013-ban 42 millió 5 év alatti túlsúlyos, illetve elhízott gyermeket tartottak számon.


Mi vezethet elhízáshoz?


  • Genetikai adottságok: a gének befolyásolják, hogy a szervezet mekkora zsírszövet elraktározására törekszik és az milyen formában jelenik meg a testen. Figyelem! A hízásra való hajlam egészséges életmóddal és odafigyeléssel kiküszöbölhető.
  • Betegségek: bizonyos esetekben az elhízás betegség következménye, ilyenek a pajzsmirigy alulműködé vagy a Cushing-kór).
  • Gyógyszerek: egyes gyógyszercsoportok, például a szteroidok és vérnyomáscsökkentőkhozzájárulhatnak a testsúly növekedéséhez.
  • Étrend: a magas kalóriatartalmú élelmiszerek gyakori fogyasztása emeli a testtömeget. A szénhidrátban bővelkedő élelmiszerekben (üdítők, cukorkák, sütemények) van a legtöbb felesleges energia.
  • Mozgásszegény életmód: a mozgás hatása a szervezetre, hogy nem engedi lassulni a szervezet nyugalmi energiafelhasználását, ezért a hízékony szervezet nem tud alkalmazkodni a csökkent energiabevitelhez. Ez azért fontos, mert az alapanyagcsere lassulása a fogyókúrázók legnahyobb ellensége (kevesebb bevitt kalória mellett sincs fogyás!).

Rizikófaktort jelent az életkor is. További tényezőkről a Webbeteg.hu-n olvashatsz.


Milyen betegségeket válthat ki a túlsúly?


Magas vérnyomás: a testtömeg növekedése miatt a gyarapodó zsírszövet több oxigént és tápanyagban gazdag vért igényel, illetve a vér mennyisége is megnő, ez nagyobb munkára készteti az artériákat és amiatt nő az érfalra nehezedő nyomás is.

Cukorbetegség: az elhízás a 2-es típusú diabétesz egyik vezető rizikófaktora. A nagy kiterjedésű zsírszövet érzéketlenné teszi szervezetét az inzulinnal szemben, így a cukora vérben marad, vagyis magasabb lesz a vércukorszint.

Daganatos megbetegedés: Sokféle daganattípus hozható összefüggésbe az elhízással, ilyen a vastagbél, a végbél, a mell- és a prosztatarák.

Stroke: az elhízással összefüggő érelmeszesedés az agyat ellátó artériákat is érinti. Egy beszűkült ér miatt egy agyterület nem kap elegendő oxigént, ami stroke-ot eredményez.

További lehetséges betegségről a Webbeteg.hu-n találsz információt.

Cikksorozatunk következő részéből az elhízás megelőzéséről és kezelési lehetődégeiről olvashatsz.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Sales representative
Befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium