Mit kell tudni a szemölcsökről?

Webbeteg.hu
2016. május 1. 11:00    
nyomtatás
A szemölcsök nem csupán kellemetlenek, hanem bizony veszélyesek is lehetnek. Van, amelyik magától eltűnik napok alatt, van, amely hónapokig sőt, évekig is kitart. Minden, amit tudnod kel a szemölcsökről.


A szemölcsök kialakulása életkoronként jellegzetesen fordul elő: csecsemő- és kis gyermekkorban ritkán alakulnak ki, előfordulásuk iskoláskorban növekszik. Leggyakrabban a 16-20 éves korosztálynál alakulnak ki, ezután csökken az előfordulás.


Hogyan jön létre a szemölcs?


A herpeszhez hasonlóan a szemölcsöket is vírusfertőzés váltja ki. Számtalan vírusfaj lehet felelős a szemölcs kialakulásáért, a legtöbb a HPV-k közé tartozik. Ezek közül néhány igen veszélyes lehet, például a nemi szervek környékén kialakuló.

Bármilyen szemölcsöd van, soha ne piszkáld, ne vakargasd, mert azzal több millió vírust vihetsz át egyik bőrfelületről a másikra, ahol újabb szemölcs alakulhat ki!


A szemölcsökért felelős vírusokat könnyen elkaphatod: uszodák, strandok vizébe jutnak a fertőzöttekről levált hámsejtekkel, a vízben lebegve megtalálják újabb áldozatukat, sőt testi kontaktussal is terjedhetnek, egy kézfogás is elég.

A szemölcsök néhány hétig, akár évekig is megmaradhatnak. Nagyjából ötven szemölcsfajtát különböztetnek meg a bőrgyógyászok. Megjelenési formájuk is változatos, ez utóbbi attól is függ, milyen az egyén bőrének állapota, milyen típusú a vírus, és mely testfelületen található. Valamilyen betegség után gyakrabban alakulnak ki, azonban ez nem jelenti azt, hogy a szemölcs feltűnése immunzavar következménye.

Tényezők, melyek segítik a szemölcsök kialakulását:
  • valamilyen bőrsérülés,
  • felázott bőr,
  • erős izzadás,
  • lábdeformitás.


A szemölcsök típusai


A szemölcsöket ne téveszd össze az anyajeggyel és a bőrkinövésekkel!

Közönséges szemölcs: Egyszerűen felismerhető karfiolszerű kinézetéről. Borsó nagyságúak, színük és formájuk is változatos. A leggyakrabban az ujjakon, a kézen és az arcon jelennek meg.

Uszodaszemölcsök: Ártalmatlan, félgömb alakú kinövések. Fényes felületűek. Az uszodákban igen gyorsan fertőznek. A gyermekek gyakrabban fertőződnek meg, mint a felnőttek.

Talpi szemölcsök: Nem csak kozmetikai probléma, hiszen igen fájdalmasak is. Belülről nőnek, kívülről csak kis részük látszik, de sokkal nagyobbak, és bizony nehezen lehet megszabadulni tőlük. Teljesen el kell távolítani őket, különben újra és újra kiújulnak.

Lógó szemölcsök: Hosszúkás, gyakran ecsetfejszerű kinövések. Leginkább az arcon, a nyakon , a szemhéjon jönnek létre. Könnyen terjednek, elég a fertőzött személyt megérinteni. Érzékeny felületeken alakulnak ki, eltávolításukat bízd orvosra.

Mit kell tudni a szemölcsökről?

A szemölcs felépítése. Forrás: Webbeteg.hu

Lapos szemölcsök, futószemölcs: Leginkább gyerekeknél és fiataloknál fordul elő. Az arcon, a csuklótájékon, a kézen és az alkaron bukkannak fel. Lapos dudorokként jelennek meg a bőrfelszínen, emiatt sokszor összekeverik az anyajegyekkel, ezért is érdemes orvossal megvizsgáltatni őket.

Szeborreás szemölcs: Bab alakú, jóindulatú bőrdaganat. A hétköznapi emberek nem tudják megkülönböztetni a jó és rosszindulatú elváltozásokat, emiatt a szeborreás szemölcsöt sokszor összetévesztik a bőrrákkal. Az ilyen szemölcsöket mutasd meg bőrgyógyásznak.

Genitális szemölcsök: Szexuális úton terjednek, és veszélyeseké válhatnak. A szemölcsök ezen fajtáját okozó vírus a felelős a méhnyakrák kialakulásáért. Ne kísérletezz otthoni kezeléssel!

Időskori szemölcs: Egyike a leggyakoribb, nem daganatos időskorban fellépő bőrelváltozásoknak. Legtöbbször az arcon, vállon, mellkason és a háton alakul ki.


A szemölcs eltávolítása


A szemölcsök kezelése orvos, bőrgyógyász feladata. A vény nélkül vásárolható szemölcsirtó készítmények az esetek többségében csupán időszaki megoldást jelentenek, teljes gyógyulás a szemölcs orvosi eltávolítása után lehetséges. A beavatkozást végezhetik helyi érzéstelenítésben éles kanállal, elektromos késsel, vagy lézerrel.

Talán a legideálisabb módszer a fagyasztásos eltávolítás: ennek során speciális eszközzel a szemölcsöt megfagyasztják, ennek következtében kiemelkedik a bőrfelszínről, majd néhány nap után leszárad. A fagyasztás serkenti a bőr helyi immunvédelmét, ez segíti a gyógyulást és meggátolhatja az - amúgy gyakori - kiújulást.

A tenyéren, talpon megjelenő szemölcsökre használható speciális puhító kötés, ezután a felpuhult szemölcs könnyebben eltávolítható. A kezeléseket érdemes támogatni immunrendszert támogató készítményekkel.

Minden, amit tudni akartál a szemölcsökről, de nem merted megkérdezni, megtalálható a Webbeteg.hu-n.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Sales representative
Befektetési tanácsadó
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium