Nem mindegy, milyen technikával mosol fogat

Webbeteg.hu
2016. április 30. 08:05    
nyomtatás
Cikksorozatunk első két részéből megtudhattad, hogyan állunk a világban a lyukas fogak ranglistáján, illetve azt, milyen a jó fogkefe. Most bemutatjuk azokat a kiegészítőket és technikákat, amelyekkel hatékonyabbá teheted a fogtisztítást és magasabb szintű szájhigiénét érhetsz el.


Fogselyem, fogszalag és társaik


A kiegészítő eszközök leginkább a hagyományos fogkefékkel el nem, vagy csak nehezen érhető fogfelszínek tisztítására szolgálnak.

A szájvizek alkalmazhatóak fogmosás után és napközben fogmosás helyett is. A szájvizet zárt fogsor mellett meg kell zubogtatni, ugyanúgy, ahogy a fogmosás alkalmával is szájat öblítünk, majd célszerű a hátsó szájüreget is kiöblíteni, mintha gargarizálnánk.

Előnyük:
  • friss leheletet biztosítanak,
  • gyulladásgátló hatásúak,
  • csökkenti a fogra rárakódott lepedék mennyiségét.


A fogselyem és a fogszalag a nehezen hozzáférhető fogközök tisztítására alkalmas sőt, a fogközökből történő eredményes lepedékeltávolításra egyénileg nem is van más eszköz.

A fogselyem sok vékony, erős elemi szálból áll, melyeket nem sodorják össze, így a legszorosabb ponton is átvezethetők. A fogselyem lehet viasszal bevont vagy natúr, ma inkább a natúr fogselymet ajánlják a fogorvosok. A több száz elemi szál szétterülve a fognyakon, könnyedén behatol a fogközi területre, és nagy felületen dörzsöli a fogfelszínt.

A fogszalag rendkívül erős, nagyon lapos szatén anyagból készül, amely könnyedén áthatol még a szoros pontokon is, és jól tisztítja a fogközi régiót.

A fogköztisztító kefe a megnyílt fogközök tisztítására alkalmas. A megnyílt fogközökben, jelentősebb ínyvisszahúzódás esetén hatékonyabban tisztít, mint a fogselyem. A cégek ma már az interdentális kefék széles választékát kínálják, többféle kiszerelésben, méretben.

Nem mindegy, milyen technikával mosol fogat

Interdentális fogkefe. Forrás: Nádasdy-Bánóczy - Preventív fogászat, 2009.

Fogpiszkálók. Figyelem, a fenyőfából vagy még ennél is keményebb fából készült háztartási fogvájók a fogközök tisztításra nem alkalmasak! Ezek használata ínysérüléssel járhat, erre a célra speciális, nedvszívó, puhafából készült, háromszög keresztmetszetű fogpiszkálók alkalmasak. Itthon is egyre több cég forgalmaz ilyet.

Nem mindegy, milyen technikával mosol fogat

A puha balsafából készült nedvszívó fogpiszkáló. Forrás: Nádasdy-Bánóczy - Preventív fogászat, 2009.

A hidroterápiás készülékek közül ma már csak olyanok vannak forgalomban, amelyekkel a vízsugarat pontosan a fogközbe lehet irányítani. Ezen készülékek hátránya, hogy csak a laza plakkot távolítják el, így önmagukban nem helyettesítik a mechanikai fogtisztítást.


A helyes technika


  • A fogkefét helyezd enyhe nyomással a fogakra 45°-os szögben, és a lepedéket kis, rázó mozdulatokkal távolítsd el. Ne súrold a fogakat!
  • Távolítsd el a lepedéket a fogínytől a fogkorona felé haladva, szakaszonként tízszer.
  • Minden szakasz 2-3 fogból áll. Tisztítsd meg a fogakat először kívül, majd belül, előbb az alsó, majd a felső állkapcsodon találhatóakat.
  • Gondosan tisztítsd meg a belső fogfelszíneket, mivel a veszélyes lepedék ezeken a helyeken is lerakódik.
  • A metszőfogak belső oldalán tartsd a fogkefét vízszintesen. Itt is először rázó, majd törlő mozdulatokat végezz.
  • Végezetül tisztítsd meg a zápfogak rágófelületét. Most már szabad sikáló mozdulatokat végezni. Öblíts, és már kész is vagy!A fogmosás helyes technikájáról a Webbeteg.hu-n olvashatsz bővebben.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Bankműveleti referens
Szerkesztő-újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium