Szombaton jelenik meg a 100 magyar topbor listája (x)

2018. szeptember 19. 15:00    
nyomtatás
 
A szombaton megjelenő Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor magazint az a szándék hívta életre, hogy hozzájáruljon a legjobb magyar borok népszerűsítéséhez. A fogyasztókat pedig abban igyekszik támogatni, hogy a sokszínű kínálatban megtalálják azokat az igazodási pontokat, amelyek a borválasztásukat segíthetik. A 116 oldalas kiadvány a toplistákon kívül a magyar bor jelenét és jövőjét mérlegelő tartalommal jelenik meg, a Neszmélyi borvidék pedig 24 oldalas önálló mellékletben mutatkozik be.


A cél megnevezni és bemutatni azt a száz magyar bort, amelyek a hazai és nemzetközi borversenyek eredményei, valamint a szakmai ajánlók javaslatai alapján összeálló mezőnyből a zsűri pontszámai alapján kiemelkednek. A legszélesebb merítés érdekében a mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai (2017. július 1. - 2018. június 30. között lezajlott versenyek legalább aranyérmes borai) és a felkért szakmai ajánlók által javasolt tételek kerültek a zsűri elé, melynek tagjai WSET (Wine and Spirit Education Trust) borászdiplomával rendelkező szakemberek, nemzetközi borakadémikusok.

Szombaton jelenik meg a 100 magyar topbor listája (x)

Fotó: Szmodits Balázs

A zsűri elé a három kóstolási napon összesen 303 tétel került, amelyeket vakon kóstoltak és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán, szabadszavas borleírással kiegészítve a megadott érzékszervi bírálati és minőségi szempontok alapján értékelték a borokat. Minden zsűritag minden bort megkóstolt, a bírálat 2018 augusztusában zajlott.

Többek közül ennek az eredményét mutatja be a Winelovers 100 - a 100 legjobb magyar bor magazin, amelynek a középpontjában a száz legkiválóbbnak ítélt bor listája és részletes leírása áll. Ezenkívül 11, hazánkban kiemelt figyelmet érdemlő kategória (pezsgő és habzóbor; illatos fehérbor; olaszrizling; furmint; késői szüretelésű édes bor; aszúbor; rozé; kékfrankos; bikavér; bordói házasítás; Villányi Franc) legjobbjait is bemutatja annak érdekében, hogy az olvasók a lehető legteljesebb képet kapják a magyar borokról.

Szombaton jelenik meg a 100 magyar topbor listája (x)

Fotó: Szmodits Balázs

A kiadvány a toplistákon kívül a magyar bor jelenét és jövőjét mérlegelő tartalommal jelenik meg szeptember 22-én. A zsűri elnökének felkért brit Caroline Gilby Master of Wine mellett a zsűritagok is megosztják a kóstolón szerzett tapasztalataikat. A magyar borok nemzetközi potenciálját egy másik Master of Wine segítségével elemzik. A magazin a borgasztronómia és a borkultúra fejlődését, a bormarketing, a címketervezés és a borversenyek témakörét is alaposan körüljárja. A Neszmélyi borvidék pedig 24 oldalas önálló mellékletben mutatkozik be.

Listánk nem ígér bizonyosságot. Élményeket viszont igen. Arra biztatjuk olvasóinkat, állítsák össze saját toplistájukat. A régi kedvencek mellé fedezzenek fel újakat - izgalmas borvidékeket, sosem kóstolt szőlőfajtákat, újragondolt borkészítési eljárásokat, tudatos és elkötelezett borászokat

- ajánlja a kiadványt az olvasók figyelmébe Vancsik Ivett főszerkesztő.

A magazin online felületén előjegyzésben már több száz példány elkelt; szeptember 22-től pedig az újságárusoknál és a Libri könyvesbolt-hálózat üzleteiben is megvásárolható. A listán szereplő borokkal az érdeklődők a Borkollégium mesterkurzusain, valamint a 2018. december 8-án megrendezésre kerülő Winelovers 100 nagykóstoló rendezvényen közelebbről is megismerkedhetnek.

(x)

Címlapkép: Szmodits Balázs

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Bankműveleti referens
Szerkesztő-újságíró
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium